Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé för Bluesjam

/

På nyårsafton var det dags för årets sista Bluesjam på Kings Arms i Hedemora.
Premiärsäsongen har varit succéartad med hundratals besökare varje gång. Avslutningen var inget undantag. Det var rejält trångt i puben.

Annons

Den upphettade, kvavt svettosande och syrefattiga pubatmosfären bedövar redan i entrén. Överrumplande och omvälvande för luftrör som nyss anpassat sig efter minusgradig stadsluft.

Så mycket folk! utbrister den inre rösten. Det är minsann konkurrens om golvplankornas kvadratdecimetrar. Armar och ben, ölglas, en och annan väska, mobiltelefoner och ytterkläder far runt huvudet. Några som nyss fimpat sina cigaretter på trottoaren pressar sig in, förbi raden av röksugna på väg ut.

Det kunde ha varit kaotiskt. Men underligt nog känns det närapå rofyllt inne på Kings Arms, som tydligen skulle vara stängt egentligen. Kanske det inte är så många som brukar ge sig ut på krogen en sen nyårsaftonseftermiddag. I vanliga fall alltså.

Bluesjam är inte mycket mindre än ett fenomen. Uppenbarligen så rätt i tiden, så rätt i världen. Storpubliken kommer ju, oavsett årstid.

Clas Yngström med band håller på att justera ljudnivåer och stämma gitarrer på den lilla pubscenen. Han tillhör den gamla stammen av strängbändande gitarrhjältar. En av den svenska bluesens portalfigurer. Dessutom är han från Borlänge och bor i Hinsnoret, så det här är inte långt ifrån hemmaplan. Clas Yngström är förmodligen den som de flesta kommit för att se och höra.

Han både spelar och sjunger med kraft. Han berättar att 2012 är ett Jimi Hendrix-år. Dennes genombrottshit Hey Joe finns med på repertoaren i dag.

Bakom trummorna sitter en annan sägenomspunnen herre. Peter Carlsson har sagt att han kan 1 500 dråpliga historier om Ulf Åhman. Men ingen lämpar sig att berätta.

Sky High, Åhman Band, Åhman Bänd, Nya Åhman Bänd, han är nästan ett begrepp den där Ulf Åhman.

Och så blir Åhman 69 år i övermorgon, upplyser Clas Yngström. Publiken stämmer glatt upp i ja må han leva och hurrar kraftigt fyra gånger.

Mer läsning

Annons