Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor ökning av digitala biblioteksbesök i Hedemora

/
  • Tommy Larsson, bibliotekschef är nöjd över Hedemorabornas biblioteksvanor - fjolårets utlåningkurva pekar uppåt inom alla genrer.
  • Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson toppar listan på mest utlånade böcker under 2011. Den var också populär som e-bok, där ligger den på andra plats efter...
  • ...  Jag är Zlatan skriven av David Lagercrtantz, som toppar e-boks listan.
  • Mamma Mu tycks aldrig tappa i populäritet bland de yngsta bokslukarna, Mamma Mu får ett sår och Mamma Mu bygger koja av Jujja Wieslander ligger etta respektive tvåa på bilderbokstopplistan.
  • Ingrid Betancourts egen berättelse, om de sex och ett halvt åren som fånge hos Farc-gerikllan i Colombia,Även tystnaden har ett slut, var den biografi som lånades mest på Hedemora Stadsbibliotek förra året.

2011 ökade antalet besökare och utlån på Hedemora stadsbibliotek.
I Säter är siffrorna däremot inte lika roliga att läsa. Utom på ett ställe, Enbacka, där det var en rejäl ökning av utlåningar.

Annons

– Vi ökar alltså utlåningen för andra året i rad! Tvärtemot riket som helhet, vilket är mycket glädjande, konstaterar Tommy Larsson, bibliotekschef i Hedemora.

Förändrade biblioteksvanor och nedläggningen av fem biblioteksenheter i Hedemora kommun 2005 och 2010 bidrog till sjunkande utlåningssiffror i Hedemora.

2010 vände dock trenden och det ser ut att hålla i sig. Barnböcker står för hela 37 procent av all utlåning, därefter följer vuxen facklitteratur 29 procent , vuxen skönlitteratur 18 procent och AV-medier (filmer, cd-skivor) 16 procent.

Invånarna i Hedemora kommun gjorde i snitt 8,1 lån per person på biblioteket förra året. 2010 var siffran 8,0. Och det är kvinnor som står för 75 procent av alla lånen.

– Men besökstalen är också upplyftande, säger Tommy Larsson.

Digitala biblioteksbesöken ökade kraftigt, och står för 46 procent av det totala antalet (plus 8 582 besök,) vilket till stor beror på den nya webbplatsen som invigdes för ett år sedan, men också på grund ändrade biblioteksvanor hos Hedemoraborna. De fysiska besökssiffrorna ökade med 466, en marginell siffra tycker Tommy Larsson och menar att besöksfrekvensen tycks ha stabiliserat sig. Fler vuxenstuderande använder sig av biblioteksrummet och det har också skett en fortsatt ökning av bibliotekets trådlösa nätverk.

Antalet E-böcker som lånats ut under 2011 är 744 stycken.

På Säters huvudbibliotek är siffrorna dock inte lika ljusa, där har både färre antal vuxen- och barnböcker lånats ut förra året i jämförelse med 2010. De preliminär siffrorna visar att utlånen minskat från 35 088 till 31 588, ganska jämnt fördelat mellan de två kategorierna. Utlånade E-böcker ökade med 3. Antalet besökare på huvudbiblioteket har minskat med 2 432 personer, från 72 689 till 70 257.

I Stora Skedvi har antalet utlån minskat från 113 022 till 12 431.

Ljusglimten i mörkret är Enbacka. Där ligger plussiffran på 1 399 lån, en ökning från 22 413 till 23 812.

Däremot gjorde Säterbon i genomsnitt 8,5 lån på bilblioteket förra året, fler än Hedemoraborna men trots det en minskning från 9,1.

Mer läsning

Annons