Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor genomströmning av flyktingar

Annons

Varje dag kommer det in 650 till 700 flyktingar till Sverige, berättar Lennart Ebbegren.

- Generellt sett är det stort tryck på mottagarsidan, och det är ett stort behov av platser, säger han.

Susanne Ranefjord, mottagningshandläggare i Hedemora, berättar att det varit väldigt stor genomströmning sedan i höstas. Regeringen gjorde det lättare för irakier att få uppehållstillstånd, när konflikten brann som värst.

- I genomsnitt har vi fem till sex nya personer i veckan, och så fort de flyttar ut kommer det nya, säger Susanne Ranefjord. Den största delen av vårt arbete går ut på att informera flyktingarna om boende och asyl. Vi hinner med, men det är mycket att göra.

Ungefär hälften av flyktingarna som kommer till Sverige är irakier. Men nu är inströmningen på väg att bromsas upp genom nya strängare direktiv. Tre domar från migrationsöverdomstolen, där en irakier från Bagdad fick asyl och två andra fick återvända hem ska vara vägledande för migrationsverkets beslut i framtiden. Konflikten i mellanöstern ses inte längre som en väpnad konflikt av regeringen, vilket har upprört många opinionsbildare i Sverige.

Har de nya riktlinjerna påverkat ert arbete?

- Det är svårt att svara på. Generellt kommer det inte lika många beslut om uppehållstillstånd som förut, men om det beror på de nya riktlinjerna kan jag inte svara på, säger Susanne Ranefjord.

Förra året hade man räknat med 17 000 asylsökande till Sverige, men de kom det dubbla.

- Men det är inte bara irakier som kommer. Nu är det också många ryssar, ukrainier, folk från Eritrea och Afghanistan, säger Susanne Ranefjord.

Fakta: Fakta om asyl

  • Först placeras flyktingarna i någon av landets tre transitförläggningar. Sedan slussas de ut i landet. Var de hamnar avgör slumpen.
  • Det ska max ta sex månader för en asylsökande att få beslut. Under tiden kan de bo i migrationsverkets lägenheter. Ungefär hälften flyttar till släktingar.

Källa: migrationsverket.se

Mer läsning

Annons