Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Star Bio kan nu visa film digitalt

/
  • Nu är det klart. Star Bio börjar visa film digitalt redan till helgen. I jul kommer den första 3D-filmen då pingvinfilmen Happy Feet 2 kommer till Hedemora.
  • Eurostars Richard Liljedahl visar en av de båda digitala filmprojektorerna som installerats på Star Bio. Filmerna kommer på en hårdisk och laddas ner i projektorn.

På tisdagen installerades de nya digitala projektorerna på Star Bio i Hedemora. Satsningen gör att biografen kan visa fler filmer med betydligt högre bild- och ljudkvalitet. Med den nya tekniken är det också möjligt att visa 3D-filmer, premiär i jul med pingvinfilmen Happy Feet 2.

Annons

– Redan till helgen kan vi visa Simon och ekarna digitalt, säger Richard Liljedahl, en av ägarna till biokedjan Eurostar.

Filmen som bygger på Marianne Fredriksson succéroman premiärvisades för två veckor sedan. I fortsättningen kommer filmerna att ha premiär i Hedemora samma dag som i Stockholm och andra storstäder.

– Problemet med analog 35-millimetersfilm är att allt färre filmdistributörer framställer kopior i det formatet. Hade vi inte bytt ut projektorerna nu hade vi snart inte haft några filmer att visa, förklarar Liljedahl.

Hittills har Star kunnat visa omkring 50 filmer per år. Nu ökar utbudet i ett slag till mellan 80 och 90 filmer. Från att årligen ha haft högst sex filmpremiärer blir det i stället ett 40-tal premiärer. Filmutbudet blir också bredare eftersom så många filmer inte längre görs analogt.

Den stora nyheten är att det för första gången blir möjligt att se tredimensionell 3D-film i Hedemora. Enligt Richard Liljedahl ger de glasögon med inbyggd elektronik som Eurostar delar ut till publiken en betydligt häftigare upplevelse än de enklare glasögon som SF-biograferna tillhandahåller.

– Våra biografer är byggda så att vi kan samla in glasögonen, som är ganska dyra, när publiken lämnar salongen. SF släpper oftast ut sina besökare direkt på gatan, förklarar Liljedahl.

Först att ta på sig de röda glasögonen för att titta på 3D-film var kommunalrådet Ulf Hansson och kultur- och fritidsnämndens ordförande Anna-Karin Dahl.

– Oj vad häftigt var Anna-Karins kommentar när det såg ut som filmens snöflingor singlade ner mitt framför näsan på henne.

Det är enbart genom att Hedemora kommun har tagit över Eurostars hyresavtal för lokalen som det har blivit ekonomiskt möjligt för bolaget att genomföra digitaliseringen.

– Kommunen, förenings- och näringslivet får tillgång till moderna, bekväma mötes- och konferenslokaler och en möjlighet för skolan att visa film. Tekniken gör det också möjligt att visa direktsända idrotts-, musik- och operaarrangemang. Det kanske blir så att folk åker till Hedemora för att se 3D-film och annat som inte finns överallt, säger Ulf Hansson.

Om det blir någon opera på Star hänger på Folkets hus-rörelsen som har ensamrätt på att visa opera live från Metropolitan i New York.

– Utan avtalet med kommunen hade Star inte klarat investeringskostnaden. Vi hade fått stänga för att vi inte hade kunnat få några filmer att visa. Vi hade tur och hittade begagnade projektorer i England, det har sänkt kostnaden, säger Richard Liljedahl.

Kostnaden för kommunen att rädda Hedemoras enda bio beräknas till 40 000 kronor per år enligt avtalet som klubbades på tisdagens kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons