Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelning i Dan Andersson-land

/

Annons

När Sofia Karlsson gav ut skivan Svarta Ballader med Dan Andersson-tolkningar slog hon igenom med besked. Nu har nya skivan "Visor från vinden", där en stor del av den svenska visskatten finns samlad, sålt guld.

- Jag kommer att sjunga sånger från senaste skivan i Stjärnsund, säger Sofia Karlsson, men även Dan Anderssons visor finns med. Jag bestämmer alltid väldigt sent vad som kommer att finnas på repertoaren. Och jag spelar alltid låtar jag känner för, tillägger hon.

Sofia Karlsson kommer från Enskede i Stockholm, men hennes förkärlek för Dalarna är inte att ta miste på. Hennes koppling till Dalarna finns i hjärtat berättar hon, och betonar att Dalarna är ett spelmanslandskap med ett stort musikliv.

- Jag ser fram emot att spela i Dalarna, Dan Andersson-land, säger hon. Hela södra Dalarna är en trakt jag tycker om.

Att hennes enda spelning i Dalarna i sommar äger rum i Stjärnsund har en koppling till att hon på Söder i Stockholm bodde granne med Fredrik Swahn, som är en av de drivande krafterna bakom programmet i Smedjan.

- Jag brukade höra hur han sjöng inne hos sig om dagarna, säger hon roat.

Sofia Karlsson har inget emot att spela på väldigt olika platser, allt från "Allsång på Skansen" till små hembygdsgårdar.

- Jag tycker om att spela i både slott och koja. Det är speciellt att spela på små orter. Till spelningar vid hembygdsgårdar kommer många äldre människor. Det är nästgårds för dem.

I bandet som uppträder i Stjärnsund spelar Staffan Lindfors, kontrabas och elorgel, Esbjörn Haselius, fiol och bouzoukigitarr samt Henrik Cederblom, gitarr och dobro. Förutom att sjunga spelar Sofia Karlsson bouzoukigitarr och flöjter.

Fotnot: Konserterna i Stjärnsund börjar klockan 15 respektive klockan 19.

Mer läsning

Annons