Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Södra Dalarnes Tidning firar 130 år

/
  • I år är det 130 år sedan Axel Lidman tog över tidningen som ägare och ansvarig utgivare. Han kom att betyda mycket för landsortgtidningarnas utveckling.
  • Tidningshuset på Fredsgatan byggdes 1912. Tidigare fanns redaktionen på Kyrkogatan där Mur och kaminkultur numera håller till. På bilden skymtas Axel Lidman.
  • Interiör från sätteriet på 40-talet.
  • Bild från tidningens kontorsavdelning på 30-talet.
  • En trio legendariska Södranmedarbetare, från vänster Harald Millgårdh, Birger Hedquist och Olof Eriksson. Tiden är sent 50-tal eller tidigt 60-tal.
  • Brorsonen Carl Lidman tog över när Axel Lidman dog 1934.

I år firar Södra Dalarnes Tidning 130 år. Det är så länge sedan som Axel Lidman tog över som ägare, ansvarig utgivare och chefredaktör. Som ung publicist hade han klara tankar om vad han skulle göra med sitt tidningsföretag. Han kom att bli föregångare och inspiratör för en stor del av landsortspressen.

Annons

Men egentligen går tidningstraditionen i Hedemora tillbaka ännu längre i tiden. Rötterna till Södran sträcker sig till 1864 och det finns en obruten tidningstradition i bygden sedan dess.

1864 fick Anders Theodor Westman tillstånd att ge ut Hedemora tidning. Det var en liten fyrsidig avis som kom ut en gång i veckan. De notiser och nyheter som meddelas ger en spännande inblick i forna tiders Hedemora. Då fanns varken avlopp, elnät eller järnväg i staden. Flera gårdar i stadskärnan var jordbruk. I världen pågick det amerikanska inbördeskriget och det skulle dröja åtskilliga decennier innan vi fick allmän och lika rösträtt i Sverige.

År 1877 sattes ett nytt tryckeri upp för att ge ut en ny tidning i Hedemora och året därpå kom konkurrenten, Nya Hedemora Tidning eller Södra Dalarnes Tidning, med en Ö J E Östbergs om utgivare. Konkurrenssituationen på tidningsmarknaden skulle dock inte bli långvarig. Samma år 1878 köptes de två tidningarna upp och slogs samman av boktryckaren P J Edholm i Enköping.

Han skulle dock inte själv sköta verksamheten i Hedemora. Edholm skickade i stället den då blott 18-årige konstförvanten Axel Lidman för att förestå de sammanslagna tryckerierna och tidningarna. Konstförvant är ett ålderdomligt ord för grafiker, alltså en som sysslade med typografi, sättning och tryckning.

Det skulle dock inte dröja länge innan han hade tagit över.

Under 1879 till 1880 arrenderade han och gav ut tidningen med Edholm som ansvarig utgivare. Året därpå 1881 tog han över tryckeriet tillsammans med Isidor Flodström. Isidor Flodström fanns säkerligen med eftersom Axel Lidman ännu inte var myndig. Inte långt efter det att han fyllt 21 år, som var myndighetsåldern vid denna tid, tog han över som ägare, chefredaktör och ansvarig utgivare samtidigt som Isidor Flodström försvann ur företaget.

Axel Lidman kom att utöka sitt företag rejält. Han började med att öka utgivningstakten från en två nummer i veckan, för att i början av 1900-talet gå upp till tre utgivningar i veckan.

Första försöket att ge ut fler tidningar gjorde han 1882 då han startade Norbergs tidning. Den skulle dock inte bli långlivad utan lades ner efter två år. Detta avskräckte inte.

1885 grundade han Borlänge Tidning. Mora Tidning köptes 1892 och Avesta-Posten inlemmades i företaget 1898. Vid sekelskiftet döpte han om företaget till Dalarnas Tidnings och Boktryckeri AB. 1900 byggde han även ett tidningshus i Borlänge, eftersom det började bli trångt i lokalerna i Hedemora. Tidningsimperiet skulle växa ytterligare. 1917 köptes Ludvika tidning och Säters Tidning.

Tanken var att erbjuda den allt mer läskunniga allmänheten en tidning som inte bara förmedlade nyheter utan som även roade och fungerade som folkbildare. Mycket av den tekniska utrustning som krävdes kunde ju samutnyttjas. Likaså förstod han att dela mycket av innehållet i de olika tidningarna. Detta kan låta som självklarheter i dag, men då var det revolutionerande och kom i mångt och mycket att forma den svenska landsortspressen i början av 1900-talet.

Axel Lidman var närvarande och aktiv i sitt företag ända fram till sin död 1934. Det blev brorsonen Carl Lidman som tog över som ansvarig utgivare. Tidningsimperiet skulle utökas ytterligare. 1943 grundades Fagersta Posten som en avläggare till Södra Dalarnes Tidning.

Mer läsning

Annons