Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöröjningen i full gång

/

Vilket vinterväder vi fick.
Hedemora har 13,3 kilometer så kallade öppningsgator. Under måndagen fick kommunens snöröjare fullt upp med att hålla dem framkomliga.

Annons

När snödjupet blir åtta centimeter rycker snöröjarna ut. Då har öppningsgatorna högst prioritet.

– Det är alltså större trafikerade vägar som till exempel Åsgatan och Gussarvsgatan, förklarar Jan Holmberg som är ansvarig för snöröjningen i kommunen.

Under morgonen har hans telefon gått varm. Både den egna personalen och inhyrda entreprenörer ringer, liksom privatpersoner som vill veta när det blir plogat hos dem.

Totalt åtta personer ingår i den fasta grupp som sköter snöröjningen. Två entreprenörer anlitas vid behov. Sammanlagt är det 68,8 kilometer gator som underhålls. För större vägar ansvarar Trafikverket och för de mindre är det vägföreningar som ska se till att hålla rent.

På måndagsmorgonen hade det fallit 15 centimeter snö i Hedemora centrum. Temperaturen låg kring noll grader vilket inte är idealiskt ur snöröjningssynpunkt.

– Det är rätt bökigt då, snön släpper ner till asfalten men det gör också att det hakar i när bladet går i marken. Det är ungefär som när man skottar hemma och kör i spaden i asfalten, säger Jan Holmberg.

När det är nollgradigt brukar det dessutom bli rätt halt efter plogningen. I första hand används stenkross för att förhindra halkan.

– Men är det blankis använder vi saltsand i stället, berättar Jan Holmberg.

Salthalten är cirka två procent. Det är för att sanden inte ska frysa. En positiv effekt är även att isen smälter fortare på våren. Kommunen strävar dock efter att minska användningen av salt.

Under kortare perioder kan kommunen använda gångbanor för uppläggning av snövallar, eller till och med ploga igen en gångbana helt och hållet. Det är något som främst sker i villaområden.

När sikten blir tillräckligt dålig eller då till exempel parkeringsytorna börjar fyllas av snöhögar forslas snön bort till återvinningsanläggningen i Hamre.

– Men det kan också vara för att vi behöver plats för att kunna ta emot mer snö, säger Jan Holmberg.

Mer läsning

Annons