Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöseriombudsmannen slog crowdfundingrekord

/
  • Martin Borgs jobbar som Slöseriombudsman på uppdrag av Skattebetalarnas Förening. Han har slagit rekord för så kallad crowdfunding av svensk film.

Martin Borgs, som jobbar som Slöseriombudsman på uppdrag av Skattebetalarnas Förening, har slagit rekord. Det handlar om ett rekord för så kallad crowdfunding av svensk film.
– Jag hade inte vågat hoppats på ett sådant stort stöd, säger han.

Annons

Slöseriombudsmannen och dokumentärfilmaren Martin Borgs granskar slöseri med skattepengar och har skapat Slöserimuseet i grannhuset hemma i Garpenberg. 2006 gjorde han filmen "1 200 miljarder" där han reste landet runt i en sheriffbil i en jakt på slöseri med skattepengar, med humorn som vapen. Han har planer på att göra en uppföljare under nästa år, då det är val till både Europaparlamentet och riksdagen.

För att få möjlighet att spela in filmen har Martin Borgs använt sig av så kallad crowdfunding.

– Det innebär att man registrerar en insamling på nätet som folk sedan kan skänka pengar till. Det är effektivare än att gå och skramla med en bössa på stan. Jag har använt den svenska crowdfunding-plattformen Fundedbyme, som garanterar säkerheten för insamlingen, berättar Martin Borgs.

Och engagemanget har varit stort. Faktiskt så stort att Martin Borgs insamling har slagit rekord vad gäller crowdfunding av svensk film. Det förra rekordet var på 393 646 kronor på en månad. Den noteringen slog Martin Borgs efter bara ett par veckor.

– Insamlingen är nu uppe i drygt 434 000 kronor nu. är jag skapade insamlingen satte jag målsättningen 250 000 kronor, vilket jag avråddes av Fundedbyme från att göra för att det var för högt. Men det här visar ett stort engagemang från svenska folket och det sporrar mig. Jag vill sätta i gång och skriva manus till filmen nu på en gång. Jag räknar med att börja spela in den under sommaren och hösten och att premiären blir nästa sommar, säger Martin Borgs.

Den senaste tiden har hans arbete som Slöseriombudsman uppmärksammats i en rad medier.

– Det har gjort att tipsskörden har fördubblats och det är perfekt nu när jag ska börja med filmen. Medierna har blivit intresserade för det jag gör och flera produktionsbolag har hört av sig. Det kan nog bli ett par intressanta samarbeten framöver, tror Martin Borgs.

Insamlingen pågår fram till och med slutet av veckan.

– Man törs väl egentligen inte säga detta, men jag hoppas på att kunna nå 500 000 kronor. Jag hade inte alls vågat hoppats på ett sådant stort stöd. Nu när jag har fått ihop så pass mycket pengar kanske jag även kan göra en dokumentärfilm från Bryssel. Det är ju svenska skattepengar som går dit, säger Martin Borgs.

Blir sheriffbilen från "1 200 miljarder" med även i uppföljaren?

– Ja, det är tanken. Sedan vet jag inte exakt hur den kommer att se ut. Men jag har lockat med en tur i sheriffbilen, samt en statistroll i filmen, för de som skänker minst 1 000 kronor. Jag vet dock inte om det är bilturen eller statistrollen som lockar mest, säger Martin Borgs.

Mer läsning

Annons