Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan och vården måste spara mest

Annons

De borgerliga partierna har kritiserat den styrande alliansen Svempa, med (s), (v) och (mp), för hur den sköter kommunens ekonomi. Enligt den senaste prognosen finns ett underskott på cirka nio miljoner kronor.

Svempa har tagit fram ett förslag på åtgärder, men de borgerliga tycker att det är i senaste laget.

- Men det stämmer inte som påståtts, att jag visste om hur illa det var redan i januari, säger Ingvar Damm.

I mitten av februari fick han de första tecknen på att det fattades 6,5 miljoner kronor. Sedan har situationen förvärrats.

- Det är inget unikt för Hedemora, många kommuner i Sverige har råkat ut för detta. Det innebär inte att vi har misskött ekonomin, säger Ingvar Damm.

Skatteprognosen har ändrats till det sämre, sedan budgetarbetet i november. Dessutom blir pensionskostnaderna högre än tidigare, enligt nya beräkningar.

- Så sent som i tisdags kom besked om ännu sämre villkor och det skapar förstås oro, säger Ingvar Damm.

Nu har Svempa gett kommunens förvaltningar i uppdrag att tillsammans spara fyra miljoner kronor.

- De får se över vad som händer om vi genomför det här, än så länge är det bara ett förslag.

Enligt Svempas förhoppning ska barn- och grundskoleförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen kunna minska sina budgetar med 1,3 miljoner kronor vardera.

Skogsavverkning ger också ett välbehövligt tillskott i kassan.

Ingvar Damm tror att det kan bli ännu tuffare framöver om regeringen ändrar kostnadsutjämningen mellan kommunerna. Tidigare fick kommuner med lite pengar ta del av så kallad Robin Hood-skatt, som betalades av rika kommuner.

- Men nu är det omvänd diplomati, de vill att vi ska ge till utvecklingskommuner i stället, pengarna hamnar i Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Ingvar Damm.Huvudargumentet har varit att kostnaderna för bland annat löner, är så mycket högre i storstadsregionerna.

Mer läsning

Annons