Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattehöjning i Hedemora

/
  • Skattehöjning. Kommunstyrelsens ordförande Ingvar Damm (s) aviserade besparingar i förvaltningarna på sex miljoner, men han utlovade även öronmärkta satsningar, bland annat 300 000 kronor per år 2008-2009 på företagsförlagd utbildning i gymnasiet.

Annons

Skattehöjningen ger enligt beräkningar en inkomst på 12 miljoner.

- Likt förbaskat måste vi spara sex miljoner säger, kommunstyrelsens ordförande Ingvar Damm (s).

Majoritetens mål är att kommunen ska ha ett överskott på en procent av skatter och generella statsbidrag vid årets slut efter att avsättning har gjorts för framtida pensioner.Svempas mål är en avsättning på 2,6 procent av skulden år 2008.

Oppositionens skuggbudget når inte riktigt upp till samma nivå för pensionsavbetalningar. De prioriterar istället ett förhållandevis milt sparkrav på vård- och omsorgsförvaltningen med 612 000 kronor jämfört med svempas sparkrav på två miljoner.

- Vi tror att vård- och omsorgsförvaltningen behöver en tids lugn och ro med tanke på de stora omorganisationer som förvaltningen har genomgått, förklarar Gun Drugge.

Oansvarigt tycker Ingvar Damm.

- Det skrämmer mig att ni ska lasta över pensionsavsättningen på kommande generationer. Tidigare har du Gun Drugge pläderat hårt för att vi inte ska göra det.

Oppositionen räknar med stora finansiella intäkter från ökande räntor. Också detta möttes av kritik.

- Är det något här i världen som är osäkert så är det ränteutvecklingen, säger Lars Westlund (s) som även ifrågasatte alliansens sparkrav på serviceförvaltningen med två miljoner kronor jämfört med svempas 800 000 kronor.

Men majoriteten fick mothugg på sin skattehöjning. Lösningen på kommunens problem är effektiviseringar, inte högre skatt enligt Melker Andersson (m)

- Det är som att pinka i byxorna, det är varmt ett tag sedan blir det obehagligt. Skattehöjning ska användas om man vill göra en speciell satsning på någonting. Men vi måste anpassa kommunens verksamhet efter dess förutsättningar.

Han hänvisade till en undersökning gjord av kommunen. Tar man hänsyn till demografiska förhållanden ligger Hedemora cirka 29 miljoner över snitt i nettokostnader jämfört med andra kommuner.

Barn- och grundskoleförvaltningen är boven i dramat. Där ligger Hedemora 40 miljoner över snittet i andra kommuner medan vi tvärtom ligger fyra miljoner under snitt i vård- och omsorgsförvaltningen. Följaktligen föreslog oppositionen en besparing på fyra miljoner kronor i barn- och grundskoleförvaltningen vilket är en miljon mer än majoritetens budgetförslag.

Gun Drugge angrepp skattehöjningen ur ett rättviseperspektiv.

- Ni föreslår en rak skatt och inte en progressiv, det drabbar de som redan lever på marginalen. När skattehöjningen väl är gjord är det svårt att ta tillbaka den.

Majoritetens budget röstades igenom med 21 röster mot 17. Alliansen reserverade sig.

Mer läsning

Annons