Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista taxidagen i Hedemora

/
  • Beroende av taxi. – Det skulle säkert ta en och en halv timme för mig att gå ner till järnvägsstationen, säger hjärtopererade Sune Karlsson som brukar åka taxi varje vecka.

Annons

Hedemora taxi har varit beroende av skolskjutsar och sjuktransporter för att få verksamheten att gå runt. Men nu har kommunen valt att låta Dalatrafik sköta upphandlingen. Samhällstransporterna bokas från en beställningscentral i Ludvika och den som kör billigast får uppdraget.

De nya reglerna innebär också att färre taxibilar kan användas till privata skjutsar.

I stället för att vara med i budgivningen, valde de sex delägarna i Hedemora taxi att lägga ner verksamheten.

- Det känns inte roligt men vi måste ha de samhällsbetalda skjutsarna för att kunna köra kvällar och helger, säger Lars-Erik Smås, ordförande i Hedemora taxi.

Sune Karlsson är en av företagets trogna kunder sedan tio år. Ibland åker han taxi flera gånger i veckan.

- Jag är hjärtopererad men har inte färdtjänst, jag är beroende av taxi för att ta mig någonstans, säger han.

Bland annat åker han regelbundet till vårdcentralen för att kontrollera tjockleken på blodet. Dit har Sune Karlsson svårt att ta sig med buss.

- Han är inte ensam, vi har fått köra många till vårdcentralen när sjuktransporterna inte fungerar, säger Lars-Erik Smås.

Sune Karlsson har bara gott att säga om Hedemora taxi. När han åkte sin sista resa på tisdagen bad han chauffören att stanna vid en blomsteraffär.

- Alla som jag åkt med har varit fantastiska så jag köpte en blombukett till dem, det är fruktansvärt att kommunen slår undan en hel näring på det här viset, säger Sune Karlsson.

I området där han bor är de flesta pensionärer. Ingen har fått information om vart de ska vända sig i fortsättningen, när de behöver åka någonstans. Många är handikappade och då är kollektivtrafiken inget alternativ.

Inte någon av delägarna i Hedemora taxi tänker fortsätta att köra privatpersoner.

Lars-Erik Smås kommer att ägna sig åt godstransporter.

- Det är vi tre som ska göra, två andra har fått jobb i gruvan och en ska jobba på verkstad i Avesta, berättar han.

Mer läsning

Annons