Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säterbo och riksfeminist talar under kvinnodag

/
  • Opinionsbildare. AnnBritt Grünewald talar under S-kvinnorna Dalarnas kvinnodag i Vikmanshyttan på söndag. – Kunskapsbasen för att ta hand om våldsutsatta kvinnor växer, säger hon.  Foto: Arkiv 

Annons

Hon har arbetat 28 år inom kriminalvården, så det går att förutsätta att AnnBritt Grünewald vet vad hon talar om när det gäller våld och kvinnor.

- Jag vill tala om detta ämne för att det är så himla aktuellt. Kvinnor som brottslingar är en fråga som jag vill lyfta. Deras våld riktar sig ofta mot barn. Jag tycker att det är viktigt att prata om vad som kännetecknar våldsamma kvinnor, säger AnnBritt Grünewald.

Men självklart kommer talet också att handla om det våld som drabbar kvinnor.

- Idag har vi mycket mer kunskap om våld mot kvinnor än vad vi hade när jag var ung. Förr i tiden skuldbelades offret som blivit misshandlad. Idag är det inte längre en lika stor skam att vara utsatt för misshandel som kvinna, säger AnnBritt Grünewald.

Hon tror att våldet mot kvinnor skulle minska om samhället blev bättre på att fånga upp de våldsamma männen.

- De här karlarna har massor av problem som kräver socialt arbete. De som döms måste få behandling, säger AnnBritt Grünewald.

Hon menar också att utveckligen går i rätt riktning.

- Kunskapen om våldet ökar, både inom polisen, socialtjänsten och rättsväsendet. På alla plan har vi kommit framåt. Nu vet vi mer om våldets orsaker och hur vi kan hjälpa offren, förövarna och inte minst barnen, säger AnnBritt Grünewald med eftertryck på den sistnämnda gruppen.

Förutom AnnBritt Grünewald innehåller söndagens kvinnodag även sång och musik av bland andra Åsas döttrar samt fikaservering. Lokalen är museet i Vikmanshyttan och alla är välkomna från klockan 14.

Mer läsning

Annons