Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska vårdväntetiderna kortas

/
  • Semestrar. Sommaren innebär semester för de flesta svenskar. Så även för vårdcentralens personal. Öppettiderna är inte förändrade - inte heller den akuta sjukvården. Däremot bokas inga årskontroller och provtagningar med olika intervaller in under sommaren förklarar verksamhetschef Marita Albinsson.

Annons

Detta ska ske genom ett nytt bokningssystem. Istället för att som i dag använda ett åtta veckors system, kan det i framtiden bli en veckas.

- Först ska vi kartlägga och se hur det ser ut med väntetider och möjlighet till besök hos "sin egen" läkare, förklarar Albinsson. Sedan provar vi oss fram och utvärderar efter vägen.

Hon talar om öppna bokningstider, där patienter i större utsträckning än i dag ska kunna ringa till vårdcentralen och få besökstid samma vecka.

- Redan nu får 60 procent av alla våra patienter komma samma dag, och 87 procent inom samma vecka. I framtiden ska det kunna bli ännu fler.

Ett team från vårdcentralen ska organisera det nya bokningssystemet, och har hjälp av en beprövad modell samt andra vårdcentralers erfarenhet på området.

- I och med detta kan vi lägga mer tid på patienter och mindre på planering och långtidsbokning, som ger merjobb när något händer och de måste bokas om.

Under sommaren är vårdcentralens personal något reducerad. Viss planerad verksamhet såsom årskontroller, får vänta tills samtlig personal är tillbaka efter semestern förklarar Albinsson. I övrigt fungerar vården som vanligt.

- Vi hoppas folk har förståelse för att vi måste prioritera sjukdomsfallen. Det är svårt att rekrytera erfarna medarbetare till vårdcentraler under sommaren, så vi turas om med semestern.

Mer läsning

Annons