Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resecentrum klart

/
  • Drygt tio miljoner kronor har politikerna i kommunledningen spenderat på upprustningen av stationsområdet.
  • – Tidigare fick de som steg av tåget på spår 2 ta sig fram bland grus och ogräs. Nu har vi fått en riktig perrong dit man kan ta sig med både barnvagn och rullstol, säger kommunalrådet Gun Drugge (C) som tillsammans med politikerkollegor inspekterade den nya gångtunneln vid Resecentrum.
  • I flera vindlande böjar tar sig den nya gångtunneln under järnvägsspåren.

Det tog mycket längre tid än planerat men nu är Hedemora Resecentrum klart. På måndagen premiärpromenerade politikerna i strategiutskottet genom den nya gångtunneln och den 30 majinvigs anläggningen med pompa och ståt.

Annons

– Tidigare fick de som steg av tåget på spår 2 ta sig fram bland grus och ogräs. Nu har vi fått en riktig perrong dit man kan ta sig med både barnvagn och rullstol, säger kommunalrådet Gun Drugge (C) entusiastiskt.

På måndagen var det dags för politikerna i kommunledningen att inspektera ombyggnaden stationshuset och upprustningen av området kring Hedemora järnvägsstation som i fortsättningen ska kallas resecentrum.

Kommunen och Trafikverket har tillsammans satsat omkring 60 miljoner kronor för att det nedgångna stationshuset en ansiktslyftning samtidigt som man byggt nya busshållplatser, fler p-platser och en helt ny handkappanpassad gångtunnel under spåren.

– Exakt hur mycket satsningen har kostat kommunen får vi återkomma till, men kommunens del av den totala byggkostnaden är under 20 procent, säger Gun Drugge.

Det är den nya gångtunneln som slingrar sig i flera böjar innan den går under spåren som kostat mest och som lett att hela ombyggnaden har dragit ut på tiden. När besluten togs för snart tre år sedan skulle Resecentrum enligt dåvarande plan ha stått klart i december 2011.

– Upphandlingen av flera av entreprenaden överklagades samtidigt som nya normer tvingade Trafikverket att rita om gångtunneln. Det är förklaringen till att det drog ut på tiden, säger Per Torsell, ansvarig för mark och exploatering.

Invigningen på torsdag i nästa sker med bandklippning av kommunalrådet Ulf Hansson (S) och Birgitta Jonsson, distriktschef på Trafikverket. Musikskolans elever kommer att spela och allmänheten bjuds på kaffe och bullar.

Mer läsning

Annons