Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publiken svek Daldansen

/
  • Nykter. Daldansen i Sveaparken var en lugn tillställning. Ett lotteri fanns för de ungdomar som ville vinna ett fint pris. Insatsen var - nykterhet.  Foto: Berndt Norberg

Annons

- Ur ordningssynpunkt har det varit ett lyckat arrangemang, säger Tommy Samuelsson, ordförande i Föreningen Daldansen Hedemora.

Han lovordar polisens arbete. Det var lugnt på festivalområdet och vakterna tillämpade så kallad mjuk stängning. I stället för att fösa ut människor efter sista konserten, fick Daldansbesökarna lämna parken i lugn takt. Tidigare år har det ofta blivit bråk vid utgången.

På fredagskvällen var det ont om vakter i öltältet. En man som inte hunnit få sitt vaktförordnande påskrivet, ryckte in.

- Men han har gått vaktutbildningen, säger Tommy Samuelsson.

Det brydde sig dock inte polisen om vid kontrollen som gjordes 22.45. Mannen rapporterades för brottet föregivande av allmän ställning.

- Den som står för arrangemanget har också gjort sig skyldig till brott mot ordningslagen. Det skulle vara åtta vakter i öltältet, men det vara bara fem, säger Ola Belin, stationsbefäl hos polisen i Avesta.

Något större fylleri ska det ändå inte ha varit på festivalområdet. Kommunens drogsamordnare Suzanne Mårtensson, var med om att ordna ett lotteri för ungdomar som lovade att vara nyktra under kvällen. Bland priserna fanns bland annat mp3-spelare, solglasögon och presentkort. De som deltog fick blåsa i ett alkotest.

- På torsdagen var det 140 ungdomar med i lotteriet och alla blåste grönt, berättar Suzanne Mårtensson.

Hon tycker att det är glädjande att många i yngre tonåren sa att det var självklart för dem att vara nyktra.

- Det är förstås en utopi att vi ska nå alla, men jag är jätteglad över att så många ville vara med den här gången och då är viktigt att visa uppskattning, säger Suzanne Mårtensson.

I snitt räknar arrangörerna med att cirka 4 000 personer per dygn besökte Daldansen mellan torsdagen och söndagen. Det är för tidigt att säga om festen gått ihop ekonomiskt.

- Vi ska göra en utvärdering och höra vad folk vill ha och varför inte fler kommer ner till parken, säger artistansvarige Roger Last.

Trots allt har årets Daldansen fått beröm från flera håll. Efter den avslutande allsången med Fredrik och Lisa Swahn, kom flera fram och tackade.

- Allsångskvällen ska vi absolut behålla om vi gör Daldansen nästa år, säger Roger Last.

Mer läsning

Annons