Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planerade svampturen slutade med dikeskörning – nu döms föraren till fängelse för grovt rattfylleri

En kvinna från Hedemora kommun drack starksprit och fick sedan för sig att åka ut i skogen för att plocka svamp.
Färden slutade med att hon backade ner bilen i diket, med 1,84 promille alkohol i blodet.
Nu döms kvinnan till en månads fängelse för grovt rattfylleri och brott mot vapenlagen.
Hon erkänner grovt rattfylleri men förnekar brott mot vapenlagen.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

100 000 saknar skyddsrum i Dalarna: "Det är först till kvarn som gäller"

Risk för motorstopp i kylan – här är de viktiga sakerna du ska ha i bilen på vintern

Många droppar små – här är 14 enkla tips på hur du kan spara vatten

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömda kvinnan är i 60-årsåldern och bosatt i Hedemora kommun.

I slutet av augusti i år körde kvinnan bil i Garpenberg trots att hon var berusad. Utandningsprovet som kvinnan gjorde efter att ha kört ner i diket visade att hon hade 0,92 milligram alkohol per liter utandningsluft. Detta motsvarar 1,84 promille alkohol i blodet, vilket är den term som vanligen används i dessa sammanhang.

Kvinnan själv har erkänt brott. Hon har berättat att hon tidigare under dagen druckit starksprit, vodka blandat med vatten. Sedan fick hon för sig att hon skulle ut i skogen och plocka svamp och satte sig därför i bilen, trots att hon kände att hon var påverkad.

När kvinnan hade kört till Garpenbergs herrgård skulle hon vända bilen. Hon har uppgett att hon missbedömde avståndet och därför backade ner bilen i diket.

En kvinna från Hedemora kommun tänkte åka ut i skogen för att plocka svamp, trots att hon hade druckit starksprit. Bilfärden slutade med att kvinnan backade ner sin bil i ett dike. Nu döms hon till en månads fängelse för grovt rattfylleri samt brott mot vapenlagen.Foto: Alf Pallin

I mitten av september överlämnade kvinnan även två gevär till en annan person för förvaring trots att hon inte hade tillstånd att göra detta. Kvinnan har förnekat brott och hävdat att hon inte visste att hon behövde ha tillstånd för att göra så.

Falu tingsrätt konstaterar att kvinnans erkännande gällande det grova rattfylleriet, tillsammans med den övriga bevisningen, visar att det står klart att kvinnan gjort sig skyldig till brott. Dessutom anser tingsrätten att det fanns en konkret trafikfara eftersom färden slutade med att kvinnan backade ner sin bil i diket.

När det gäller brott mot vapenlagen så konstaterar tingsrätten att d¨kvinnan, för flera år sedan, ansökte om tillstånd för att lämna bort vapen för förvaring så borde hon känna till att det krävdes tillstånd för detta. Därför anser tingsrätten att kvinnan ska dömas för brottet.

Hon döms nu till en månads fängelse för grovt rattfylleri och för brott mot vapenlagen. Dessutom ska hon betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons