Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På promenad som summerar stadens historia

/
  • Kulturvandrare. Varje tisdag under hela sommaren har kommunen ordnat en guidad promenad genom Hedemoras gamla stadskärna. Nu på tisdag går den sista promenaden av stapeln.  Foto: Jenny Lagerstedt

Annons

Det är tisdagskväll och himlen ovanför Hedemora är klarblå och molnfri. På trappan till Rådhuset har fem vetgiriga historie- och promenadsugna personer samlats. Kvällens guide heter Inger Eriksson. Hon är energisk och verkar trivas med att dela med sig av sin kunskap om Dalarnas äldsta stad.

- Några gånger under sommaren har det kommit mycket folk på kulturvandringen. En gång var det 22 personer men då var det inte jag som höll i guidningen, säger Inger Eriksson.

Hon berättar att det både är Hedemorabor och folk från andra ställen som har dykt upp på de guidade promenaderna. Just den här tisdagen är två av deltagarna ett par från Sandviken som verkar hysa ett särskilt intresse för Teaterladan.

Förutom den speciella Teaterladan besöks bland annat även Myntparken och Martin Koch-rummet. Efter promenaden vet vi som var där allting om bränderna som drabbat Hedemora, de danska flickorna, arbetarförfattare som super och dansar på borden, varför det finns så många ortsnamn i trakten som slutar med hyttan och var Hedemoras finaste gata ligger.

Den som blir nyfiken och också vill veta mer om stadens historia och hemligheter bör boka in tisdag kväll klockan 18 och följa med på stadens mest upplysande promenad.

Mer läsning

Annons