Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över en halv miljon kronor back

/
  • Omsorgsnämnden ser ut att gå back med 600 000 kronor vid årsskiftet. Inte bra, menar nämndordförande Per Jansson, men ändå bättre än de senaste åren.

Prognosen för omsorgsnämnden budget ligger just nu på minus 600 000 kronor.
– Det är alltid tråkigt att inte kunna nå budgetramarna, men det ser ändå mycket bättre ut än de senaste åren, kommenterar Per Jansson.

Annons

Omsorgsnämndens båda förvaltningar har redovisat budgetuppföljning från den 31 oktober 2011.

Socialförvaltningens budget ligger på 65 318 000 kronor. Prognosen visar att förvaltningen kommer att få ett underskott på cirka 100 000 kronor vid årets slut.

– Det är främst kontot för vuxna missbrukare samt barn- och ungdomsgruppen som går back, förklarar nämndordföranden Per Jansson (S).

En konsultfirma har tillsammans med kommunens controller Åsa Domeij fått i uppdrag att genomlysa hela verksamheten för att söka vägar till effektivisering och besparing.

Vård- och omsorgsförvaltningens budget ligger på 263 005 000 kronor. Prognosen visar att förvaltningen kommer att gå back med cirka 491 000 kronor.

– Här är det som vanligt LSS som kostar mer än vi budgeterat för, cirka 3,6 miljoner mer.

LSS-verksamheten beräknas bli ännu dyrare då försäkringskassan numera omprövar många ärenden och sedan beslutar "plocka bort" vissa assistenter.

– Det innebär att kommunen får betala hela kostnaden för dessa assistenter, säger förvaltningschef Erika Barreby.

Även demensteamet och dagverksamheten visar på ett stort underskott men detta konto, precis som några andra konton, kommer att justeras en aning tack vare statliga pengar, så kallade stimulansmedel för kommunernas vilja att dokumentera och utveckla sin verksamhet.

Underskottet blir dock detsamma: 491 000 kronor och totalt för nämnden cirka 591 000 kronor.

– Siffrorna kan förstås ändras ytterligare, både uppåt och nedåt, säger Jansson. Det beror på hur de anställda har valt att ta ut semester under året. Det visar sig vid bokslutet någon gång i januari.

Mer läsning

Annons