Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Outokumpu på plats i Tyskland

Outokumpus förhandlare är på plats i Tyskland och förhandlar nu dagligen om ett samgående med ThyassenKrupps rostfria del Inoxum samtidigt som slagorden från IG Metall skallar mot finnarna och politiker som kräver socialt ansvar och jobben kvar.

Annons

Förhandlingar om en eventuell sammanslagning av ThyssenKrupps rostfria del Inoxum med Outokumpu fortsätter i full fart, men så långt som till ett beslut har parterna inte kommit rapporterar olika tyska medier.

Delstaten Nordrhein-Westfalen ministerpresident Hannelore Kraft (SPD) krävde en socialt acceptabel lösning, med andra ord att ett samgående inte får leda till uppsägningar. Lokala politiker riksdagsledamöter tycker också till.

Fackföreningen IG Metall kallar till demonstrationer och massmöten i Ruhrområdet och hoppas på tusentals deltagare på fredag under parollen "Alarmstufe Rot – es ist 5 vor 12", rött alarm det är fem i tolv, och facket befarar att det är de tyska fabrikerna och deras anställda som är hotade. Inledningsvis 1000 jobb i enheterna Krefeld och Bochum och på sikt över 2500 jobb i Tyskland.

IG Metall kräver respekt för ingångna avtal mellan facket och ThyssenKrupp, "inga uppsägningar - inga nedläggningar".

Om man tolkar mediararapporteringen så verkar det som om att det blir Outokumpu som får bära hundhuvudet för de tyska jobb som försvann när Nokia och Siemens gick samman inom telekom.

Mer läsning

Annons