Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Outokumpu köper majoritet i Thyssens rostfria del

/

Det troliga är att Outokumpu köper en majoritet ThyssenKrupps rostrfia del Inoxum och tar kontrollen och att Thyssen blir minoritetsägare i dden nya ståljätten som fdet förhandlas om

Annons

1000 jobb i Bochum och Krefeld och på sikt 2000-3000 av 5700 tyska ThyssenKruppjobb är hotade om Outokumpu och ThyssenKrupp sy ihop ett avtal varnar det tyska facket IG Metall.

Under fredagen har det tyska Facket IG Metall kallat till massdemonstrationer men redan innan dess så demonstrerar tyska arbetare mot planerna.

"Outokumpu-Nein Danke" behöver väl knappast översättas.

"Me Taistelemme Työpaikkaa" står det på andra IG Metall-banderoller, det är finska och betyder "vi kämpar för jobben".

Reuters skriver på torsdagskvällen att samtalen mellan Outokumpu och ThyssenKrupp syftar till att skapa en tungviktare inom rostfritt i Europa och att de två företagen länge setts som potentiella partners.

Med hänvisning till också industrieklla källor, utöver analytiker, skriver Reuters att affären kan ta formen av en sammanslagning, ett kontantköp av Outokumpu eller att det blir en affär som bara omfattar vissa av Thyssens rostfria delar.

"En viktig del av förhandlingarna kommer att bli den finska regeringen, som har en 31 procent av aktierna i Outokumpu genom Solidium, och som kommer att sträva efter att garantera finska jobb som en del i en affär",

Reuters hänvisar till flera tänkbara affärsupplägg:

Det sannolikaste är att Outokumpu tar en majoritetspost i Inoxum på 51 procent och tar in en miljard i nytt kapital och ThyssenKrupps slipper sin skuldbörda i Inoxum. Outokumpu får med detta operativ kontroll över det sammanslagna bolaget och Thyssen blir minoritetsägare

Ett andra alternativ är att Outokumpu köper utvalda delar av Thyssens rostrfia delar och verksamheter i Italien, Mexiko och USA men inte de tyska fabriker som Thyssen i så fall lägger ned för att komma tillrätta med Europas förlamande överkapacitet i rostfritt stål. Kärnan i det nya Outokumpu skulle bli fabrikerna i Finland och Italien.

Det minst sannolika är att Outokumpu köper hela Inoxum av Thyssen med tanke på Outokumpus finanser.

Mer läsning

Annons