Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ornitologer matar havsörn med griskött

Annons

I början av november förra året jublade medlemmarna i Hof (Hovrans ornitologförening). Ett slakteri i Uppsala hade beslutat sig för att skänka ett ton griskött för utfodring av örnar och andra rovfåglar under vintern.

Hof är en liten förening och står normalt långt ned på listan hos slakterierna, men tack vare ett tips från Dalarnas ornitologförening kunde medlemmarna i Hof glatt köra ut ett ton griskött i skogen i för vinterförvaring.

Nu ligger köttet under en stor presenning i ett av naturreservaten utanför Hedemora, men högen sjunker kontinuerligt.

I omgångar placerar Hofs medlemmar ut delar av köttet på en öppen plats där rovfåglarna kan komma åt maten. Vi fick följa med på utfodring.

En stank av dött djur sprider sig när Jan-Erik Westman lyfter på presenningen där grisköttet ligger. Han hackar med van hand loss några grisben och placerar dem i de specialdesignade pulkor som används för att släpa ut köttet till utfodringsplatsen.

Ett ok fäst ett långt snöre i ena änden av pulkan underlättar sedan för Jan-Erik att dra det tunga köttekipaget efter sig genom den stundtals täta skogen.

En dov tystnad råder, men pulkans skrapande mot snön avslöjar snart våra steg.

Någonstans i tallen ovanför oss lyfter en korp från sin spaningsplats och ljudet av det högljudda kraxandet får snart sällskap av ett vilt flaxande.

Ett 30-tal korpar skingrar sig i skogen och även om vi inte får se några örnar i dag ger korpen onekligen skogen mystik med sina graciösa flygningar.

- Korpen är indikationen på att det kan finnas örn, berättar Jan-Erik.

Örnen vet att om korpen är trygg då är området säkert.

Det krävs ett tillstånd från länsstyrelsen för att få lägga ut kött till fåglar på det här viset.

I oktober i år fick Hof klartecken att utfordra på den nuvarande platsen.

Det förra stället där föreningen lade ut kött mellan 1977-95 blev alldeles för svåråtkomligt då vägen dit inte längre plogades.

Men eftersom tre havsörnar och flera kungsörnar har skådats i området sedan 1997, så var Hof måna om att hitta en ny plats för att skydda örnarna.

Vi stannar inte länge när köttet väl lagts ut. Tanken är att hjälpa och skydda fåglarna utan att störa dem alltför mycket.

Platsen är väl skyddad, men är man intresserad av att se örnarna, kan man kontakt Hof, som gärna ser fler medlemmar i föreningen.

I dag är de cirka 50 mer eller mindre aktiva personer. Jan-Erik Westlund är pensionerad, men har ägnat varannan helg åt örnarna sedan mitten på 70-talet, då en stor nationell insats gjordes för att rädda de då utrotningshotade örnarna.

I dag är beståndet örnar betydligt större i hela landet.

MIKAELA LARM

Mer läsning

Annons