Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppigårds toppar ölproduktionen

/
  • Bryggaren Björn Falkeström jobbar för hög tryck för att släcka svenska folkets törst efter öl från Oppigårds i sommarvärmen.
  • Oppigårds har planer på att bygga ut nuvarande ölproduktion från en till drygt två miljoner liter.

Oppigårds bryggeri i Ingvallsbenning jobbar för högtryck för att släcka törsten hos alla ölälskare i sommarhettan. I juni och juli levererade mikrobryggeriet 50 procent mer öl jämfört med i fjol.

Annons

– Vi ligger just nu på en produktion runt en miljon liter per år och det är nära taket för vad vi förmår i nuvarande anläggning, säger bryggaren Björn Falkeström.

Det varma sommarvädret sätter press på alla bryggerier. För ett litet bryggeri som Oppigårds, som inte har några lager och även i vanliga fall har svårt att hinna med alla leveranser, får man jobba extra hårt.

– Vi har hittills klarat leveranserna precis. Blir augusti lika varm som juli finns risk för att flera av våra ölsorter tar slut i många butiker.

Oppigårds har tio ölsorter i sitt ordinarie sortiment. I stort sett varje gång bryggeriet släpper ett nytt öl hamnar det i topp på ölskribenternas bästalistor i tidningarna. Nyheter från Oppigårds brukar också ofta belönas med guld på olika ölmässor.

Så blev också Thurbo Double IPA genast hyllat i tidningarna när det släpptes i ett fåtal butiker i början på juni.

– Det här är ett öl med mer malt, mer humle och mer styrka än de flesta andra av våra öl. Så kraftig att Turbo gamla kraftstation får pryda etiketten, lyder beskrivning av den nya ölsorten, på Oppigårds hemsida.

– IPA står får indian pale ale. Det är också ett alkoholstarkare öl, 8,5 procent, som kommer att finnas i vårt ordinarie sortiment från och med i höst när sommarruschen börjar lägga sig, säger Björn Falkeström.

Han älskar att experimentera fram nya ölsmaker. Ett nytt öl kallat 1200 meter tappades på 7 500 flaskor och släpptes i ett fåtal av Systembolagets butiker. Den 5 juni var falla flaskor slutsålda.

– Vi ville fira Bolidens satsning på gruvan i Garpenberg. Där är man nere på 1200 metersnivån nu. Det var ett trevligt öl, men vi tar inte upp det i vårt ordinarie sortimentet.

Björn Falkeström har många gånger förklarat att han inte vill att Oppigårds ska växa mer. Trots det är han nu beredd att bygga ut ölproduktionen ytterligare.

– Jag och min fru och sju anställda jobbar nu i bryggeriet. Nu i augusti kommer en till bryggare. Med ytterligare två anställda och en investering i nya tankar skulle vi kunna brygga 2,1 miljoner liter per år, förklarar han.

Men i så fall slår Oppigårds i taket för hur mycket öl som kan bryggas i Ingvallsbenning.

– Det finns inte tillräckligt med vatten för att göra mer öl. Vi har inte plats att bygga mer på vår fastighet. Grusvägarna ut hit från Hedemora klarar inte fler transporter, förklarar Björn Falkeström.

Mer läsning

Annons