Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet om bygge vid kyrkogården

/
  • Oenighet. Här på åkern i sluttningen mellan Gustafs kyrkogård och stora vägen, finns det bygglov för garage och personalutrymmen. Men det är oenighet i den beslutande kyrkliga församlingen och när avgörande beslut skulle tas blev det återremiss.

Annons

Frågan gick på återremiss då den inte ansågs rätt utredd. Nu hänger hela frågan i luften, vi vet inte alls vad som händer, säger Anette Berg, ordförande kyrkofullmäktige.

Vid mötet blev det diskussion om bygget och bland annat blev det kritik mot att ledamöterna inte fått tillräcklig information om frågan.

En av ledamöterna säger till tidningen att den tänkta placeringen, på åkern mellan kyrkogården och stora vägen, inte är bra. Det hade varit bättre att bygga på platta marken. Ledamoten säger sig inte vara emot bygget som sådant, men tycker att det borde ha redovisats alternativa placeringar.

Ledamoten ifrågasätter även tiden för bygget, att bygga när det nu är byggboom gör att kostnaden drar iväg.

Bygglovet för garage, personalutrymmen med mera gav miljö-och byggnadsnämnden i Säter redan den 7 november 2006, för över ett halvt år sedan. Det var inget speciellt med det, i ansökan som kan kom fanns allt som krävs för att ge bygglov.

- Vi har pengarna nu, fem miljoner kronor, som bygget skulle kosta om det kom igång ny. Förutom personalutrymmen och garage för maskiner ingår i kostnaden även nytt bisättningsrum under gravkapellet, förbättrad belysning på kyrkogården och vägar, säger kyrkofullmäktiges ordförande Anette Berg.

När det gäller kritiken mot bristande information säger hon att alla protokoll med mera ar funnits och finns tillgängliga för ledamöterna. Men kyrkofullmäktige är inte någon politisk församling, utan valet av ledamöterna skedde på en lista där personer som vill jobba för kyrkan ställt upp. Det innebär också ett litet annat arbetssätt än i en politisk församling, varje person måste själv se till att sätta sig in i frågor, förklarar hon.

Anette Berg vill även passa på att ge Lennart Hinders, en av de engagerade i kyrkan, en stor eloge för det arbete han gör för kyrkan

Mer läsning

Annons