Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nystartsjobb missgynnar kvinnor i Hedemora

/
  • Gynnsamt för män. Carina Gustavsson på Arbetsförmedlingen i Hedemora poängterar att nystartsjobb är bra för att det leder till en normal anställning för arbetstagaren. Men nystartsjobben missgynnar kvinnor, bara var tredje som anställs är kvinna.  Foto: Jenny Lagerstedt

Annons

Sedan årsskiftet har sammanlagt 27 personer blivit anställda tack vare nystartsjobb i Hedemora kommun. Men bara nio av dessa personer är kvinnor. Statistiken för Hedemora kommun gäller för hela riket. Enligt Arbetsförmedlingen är endast en tredjedel av de drygt 10 000 personer som fått ett nystartsjobb sedan årsskiftet kvinnor.

Carina Gustavsson på arbetsförmedlingen i Hedemora är förvånad över att stödet så tydligt missgynnar kvinnor.

- Så här ser det ut, men jag har ingen bra förklaring. Man börjar undra om det kan vara så att kvinnorna får jobb ändå, säger Carina Gustavsson.

Hon menar att skillnaden mellan den nya och den gamla regeringens arbetsmarknadsåtgärder, nystartsjobb respektive plusjobb, är stor när det gäller könsfördelning.

- Plusjobben fanns inom stat, landsting och kommun. Av de 32 som har ett plusjobb i Hedemora är 22 kvinnor. Men plusjobben är inga riktiga jobb. Nystartsjobben däremot är som vanlig anställning för arbetstagaren, säger Carina Gustavsson.

I Hedemora fanns det i slutet av förra veckan fler arbetslösa kvinnor än män. Av 237 arbetslösa personer var 122 kvinnor och 115 var män. I hela riket är arbetslösheten jämt fördelad mellan könen.

Även avgiftslättnaden lönebidrag är en åtgärd som främst gynnar män. I Hedemora kommun får sammanlagt 108 personer lönebidrag. Av dessa är 72 män och 36 kvinnor.

Per Nyström är tjänsteman på arbetsmarknadsdepartementet och handläggare för nystartsjobb. Enligt honom beror problemet på att nystartsjobben riktar sig till privat näringsliv, en sektor som i sig har en skev könsfördelning.

Förutspådde ni att det kunde bli så här?

- Nej, det var inget som debatterades innan, säger Per Nyström.

Vilka åtgärder ska ni utföra för att gynna kvinnor och kvinnodominerade yrken?

- Inom nystartsjobben finns inga speciella åtgärder. Det här är ett problem som man kommer åt med hjälp av långsiktigt jämställdhetsarbete, säger Per Nyström.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin intervjuas på regeringen och Ams gemensamma hemsida för nystartsjobb.

- Nystartsjobb är ingen tillfällig lösning utan en modell som är här för att stanna, säger Sven Otto Littorin.

Fakta: Nystartsjobb

Nystartjobb är en färsk arbetsmarknadsåtgärd som har funnits sedan 1 januari 2007 och är en möjlighet för de som varit borta från arbetslivet länge.

Vinsten för arbetsgivaren är att man slipper en kostnad motsvarande arbetsgivaravgiften. Den ligger på runt 40 procent av vad det kostar att ha någon anställd.

Ett nystartsjobb kan en person få som varit arbetslös i ett år (för ungdomar sex månader), fått sjukpenning, rehabiliteringspenning, sjuk- eller aktivitetsersättning eller varit anställd hos Samhall.

Arbetsgivaren får stödet lika länge som den person som blir anställd varit arbetslös.

Nästan vart tredje nystartsjobb, knappt 3 000, har gått till personer som är födda i något annat land än Sverige, främst Asien och europeiska länder.

De vanligaste nystartsjobben är köks- och restaurangbiträden, försäljare och lagerassistenter.

Källa: Arbetsförmedlingen

Mer läsning

Annons