Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya visioner för Hedemora

/
  • Nybyggen. Jan Burell underströk att den stora uppgiften är att jobba med befintlig bebyggelse även om torsdagskvällen vigdes åt idéer kring nya byggnationer.
  • Intresseväckande. Jan Burells förslag till en ansiktslyftning av Tjädernhuset rönte stor uppskattning.

Annons

Jan Burell menar att det är viktigt att satsa på äldreboendet. 40-talisterna är en stor och köpstark grupp på väg att gå i pension. Enligt Burell vill den nya generationens äldre ha stora bostadsytor med plats för möbler, en öppen planlösning och möjlighet att anpassa bostaden till eventuella handikapp som kan komma med stigande ålder.

Hans uppfattning bekräftades av kommunchefen och 50-talisten AnnKatrin Sundelius som gav sitt bifall åt Jan Burells skisser på äldreboenden. Hon trodde att de flesta äldre på en direkt fråga inte skulle vilja flytta ifrån sina villor, vilket skulle öka tillgången på bostäder för barnfamiljer. Men Jan Burells skisser såg riktigt lockande ut den dag man har tröttnat på att skotta snö och klippa gräsmattan, tyckte AnnKatrin Sundelius.

En annan idé som väckte mycket uppskattning var Jan Burells skisser på parkeringshus. På undre däck finns plats för bostadsparkering med motorvärmaruttag bakom en skyddad inhägnad. På andra sidan av inhägnaden finns arbetsplatsparkeringar. Gatuplanet skulle kunna användas som marknadsplats eller konsertlokal. Hela bygget döljs under ett grästak och skulle därför smälta väl in på till exempel Taxiplan eller Vasaliden, enligt Jan Burell.

VD för Hedemora näringsliv Lennart Silfverin trodde att centrala parkeringsplatser skulle kunna öka kommersen i stadskärnan och fick medhåll från Stig Hjalmarsson VD för Hjalmarssons bostäder.

- Den här typen av parkeringar med utrymmen i gatuplanet skulle kunna ge Hedemora karaktären av en marknadsstad av gammalt snitt och minska spännningen mellan etablerad handel och marknad, sa Lars Thoreus VD för Hedemora Bostäder.

Stig Hjalmarsson slog ett slag för dubbelriktat på Åsgatan vilket skulle underlätta för bilister söderifrån att komma in i centrum. Stadsarkitekt Michael Bergman kommenterade förslaget med att många hellre vill göra Åsgatan till gågata.

- Vi måste få in cykel- och gångvägar i planeringen, sa han och fick medhåll från Ulla Burell som menade att bilar skärmar av människor från varandra.

Jan Burell presenterade även en skiss på ett bostadshus med groggveranda framför den del av Tjädernhuset som vätter mot polishuset. Betydligt finare tyckte Owe Ahlinder (c) som inte hade mycket till övers för kommunens högborg.

Mer läsning

Annons