Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya krafter i folkets hus

/
  •  Foto: Staffan Alberts
  • 100 års jubileum. Delar av styrelsen samlades på måndagen för att planera. Från vänster Karl-Erik Bergman, Mattias Karlsson, Agnets Lindborg och Anna-Karin Dahl med hunden Ella.  Foto: Staffan Alberts

Annons

Folkets hus kan inte bli som det var på storhetstiden på 1950- och 1960-talet igen. Det är både Mattias Karlsson och Karl-Erik Bergman överens om. Idag finns det helt enkelt för mycket konkurrans i form av TV, datorer och bio.

- Ja, på den tiden fanns det inte så mycket annat att göra här. Visades det en film som man inte tyckte särskilt mycket om, gick man på den ändå, så det var alltid fullt, berättar Karl Erik Bergman, veteran i styrelsen.

Men Mattias Karlsson tror på Vikmanshyttan och folkets hus.

- Det finns ett stort engagemang i byn och det händer grejer då och då, men det finns inget organiserat.

- Vi vill få igång något som återkommer, säger han.

En sådan aktivitet är 100 års jubileet som går av stapeln den första september. Nästa steg blir att få igång olika aktiviteter inne i lokalen som annars ofta står outnyttjad. Det är många som undrar över "Folkan", berättar Mattias. Men han inser också att det kommer ta tid. Det krävs långsiktigt arbete för att få "Folkan" att blomma igen. Får man igång någon form av aktivitet kommer folk och hänger i lokalen och därifrån kan nya idéer och aktiviteter födas.

- En viktig målgrupp är de som inte börjat på fritids ännu, säger Mattias Karlsson, som själv har två söner i den åldern.

- Hittar man på något kommer det folk. Ibland är det ju till och med mer föräldrar än ungar på scoutgrupperna.

Men just nu är det 100 års jubileet och närvärmeprojektet som tar all tid. I huset finns två gamla oljepannor var av den ena inte är igång. De kostar mycket att värma upp huset med olja och det är inte lika säkert. Mattias Karlsson har haft samtal med Hedemorabostäder och det ser ljust ut, berättar han. Det skulle innebära rejält sänkta kostnader med närvärme och föreningsstödet skulle kunna gå till att renovera konferensrummet och inte bara energikostnader.

- I höst ska vi ha ett stort möte, inte bara med styrelsen utan vi kommer bjuda in andra också. Vi vill ju nå alla, säger Mattias Karlsson.

Mer läsning

Annons