Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordens första biodlingshögskola finns i Garpenberg

/
  • Står för organisationen. Alf Arvidsson Vd för Garpenbergs intressenter, berättar att de har en prövotid på två år med garanterat tio elever per år.  Foto: Staffan Alberts
  • Var är drottningen? Bo-Göran Nilsson lärare i biodling söker efter drottningen som dragit till sig sina trogna tjänare och bildat en tät matta på en av eleverna.  Foto: Staffan Alberts
  •  Foto: Staffan Alberts
  •  Foto: Staffan Alberts

Annons

Det finns snälla bin och de finns argsinta. En av de mer argsinta typerna surrar frenetiskt runt Alf Arvidssons huvud. Han får tipset att stå still, men när biet sätter sig på läppen börjar han fäkta vilt, och blir så klart stucken.

Alf Arvidsson är VD för Garpenbergs intressenter AB. De håller i olika yrkes utbildningar i "Skogis" gamla lokaler. En del av utbildningarna är EU-projekt, bland annat den till yrkesbiodlare.

- Jag har sett siffror som visar att Sverige konsumerar 6000 ton honung per år, men bara hälften produceras i Sverige, säger Arvidsson.

Målet med den tvååriga högskoleutbildningen är att eleverna ska starta eget och arbeta minst halvtid som biodlare. Utbildningen sker på distans och de elva eleverna kommer från olika delar av landet.

När ett nytt moment sätts igång kommer de till Garpenberg och får kunskaper inom såväl företagande och entreprenörskap som det praktiska biodlingsarbetet.

- De lär sig om biavel, biskötsel och bisjukdomar. Det är en hel vetenskap, säger Alf Arvidsson.

- Sen får de också lära sig att utveckla olika produkter och ta vara på honungen, skatta, slunga och allt vad det heter. Smaken på honungen skiljer sig åt beroende på vilken växt de har pollinerat. Till exempel är hösthonungen ofta från ljung, berättar Arvidsson.

Biodlingskunskaperna står Bo-Göran Eriksson för. Han kommer från Skåne, där han har en egen biodling. Eftersom våren var så varm ska hans bin invintras redan nu i juli, vilket är väldigt tidigt. Men de har redan hunnit gör sitt och får nu gå in i någon slags dvala där honungen ersätts med sötningsmedel.

Kursen började i maj, så nu i början handlar det mycket om att bli bekväm med bina.

Plötsligt är en av eleverna nästan täckt av bin, medans de andra bara har några stycken på sig.

- Han måste ha drottningen på sig, ropar Bo-Göran Eriksson. De går undan och söker efter det största biet. Redan efter några minuter hittar Bo-Göran drottningen och snart är svärmen runt överkroppen betydligt mindre.

Mer läsning

Annons