Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nike axlade farmors luciamantel

/
  • Luciatåget, med lucian Nike Borgs i spetsen, sjöng en rad välkända och klassiska lucia- och julsånger.
  • För 42 år sedan var farmor Lena Borgs lucia i Örängarna. I år var det barnbarnet Nike Borgs tur.
  • Petra Dahlström, Thilda Hemansson, Nike Borgs, Alice Ersson och Alva-Li Borgs serverade först glögg och pepparkakor och bytte sedan om för att gå i luciatåget.
  • Tomtemor Lena Borgs med barnbarnet Sasha Borgs, som var pepparkaksgumma.
  • Elvaåriga Nike Borgs bor i Garpenberg och kröntes på söndagen till lucia i Örängarna.

För 42 år sedan var Lena Borgs lucia i Örängarna. I år hade turen gått till barnbarnet Nike Borgs. Hon kröntes till lucia av tomtemor, alias farmor Lena.

Annons

Luciafirandet i IOGT-NTO-lokalen i Örängarna på lördagen lockade omkring 50 personer. Besökarna hängde av sig och blev bjuden på glögg och pepparkakor av ett gäng tjejer som sedan smet i väg och bytte om inför luciatåget.

Publiksorlet tystnade när Tomtemor, alias Lena Borgs, och två tomtar smög in och sjöng "Tomtarnas julnatt". En stund senare öppnades dörren och luciatåget stegade högtidligt in, med lucian Nike Borgs i spetsen.

De äntrade scenen och sjöng en rad välkända och klassiska lucia- och julsånger ackompanjerade av Lena Borgs. Hon kom emellertid av sig vid ett tillfälle, men fick hjälp av luciatåget att komma rätt.

– Det är tur att man har de här ungdomarna, säger Lena och skrattar.

Tomtemor fick sedan kröna Nike Borgs till lucia.

– Som Tomtemor har jag rätt mycket att stå i så här års före jul, men ett hedersuppdrag som att få kröna lucian i Örängarna, det missar jag inte, sa Tomtemor och kramade om lucian.

Efter att luciatåget hade tågat ut igen väntade fika och lite teater på scenen.

– Det är lite roligt. För 42 år sedan kröntes jag till lucia här i Örängarna. Och nu var det mitt barnbarn Nikes tur, berättar Lena Borgs och kramar om årets lucia.

Mer läsning

Annons