Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Naturen har intagit Wahlmanska"

/
  • Malin Ingvar-Nilsson ställer ut i Wahlmanska huset. Hon letade efter en lämplig plats att sätta upp detta katthuvud på.
  • Två ungrävar som lekte utmynnade i en skulptur som Malin kallar för
  • Malin Ingvar-Nilsson gillar att måla akvareller.
  • Malin studerade uttrar på en djurpark, men det var först efter att hon hade sett uttrar ute i naturen som hon gjorde dessa skulpturer.
  • Igelkotten har lämnat sitt ide och är på tillfälligt besök i Wahlmanska.
  • Fisktärnorna håller till i det rum som av Malin kallas för
  • Denna lilla kalv har också tagit plats i Wahlmanska.

Att påstå att Malin Ingvar-Nilsson hämtar inspirationen till sin konst från naturen vore en klar underdrift.
– Jag har svårt att göra något annat än naturmotiv, erkänner hon.
Från och med i dag, lördag, finns hennes skulpturer och tavlor från naturen utställda på Wahlmanska huset.

Annons

Malin Ingvar-Nilsson, från Fullsta utanför By Kyrkby, och hennes konst har installerat sig på Wahlmanska huset för utställningen "Med naturen som inspirationskälla". Eller som hon själv uttrycker det:

– Naturen har intagit Wahlmanska!

Rummen har prytts av tavlor och skulpturer från naturen.

– Här inne har det blivit ett fågelrum, med bara fåglar samt en bandspelare med storlommens välkända läte, berättar Malin Ingvar-Nilsson.

Hon skapar enbart saker som hon själv har sett i verkligheten.

– Jag är inte ute efter att ge en fotorealistisk bild av naturen utan bara min egen bild. Skissblocket är alltid med när jag är ute i naturen och sedan bearbetar jag skisserna i efterhand, säger Malin Ingvar-Nilsson.

Hon har svårt att "hitta på" sina motiv, utan vill alltid skildra sin egen verklighet och upplevelser.

– Jag är präglad av att göra det jag själv har sett och upplevt. Jag studerade uttrar på en djurpark och skissade lite, men det var inte förrän jag hade sett andra uttrar ute i naturen som jag skapade skulpturerna av dem, berättar Malin Ingvar-Nilsson.

Hon tar en lek mellan två ungrävar som exempel.

– Det är något som man egentligen inte får se ute i naturen. Det var som att kika in genom naturens eget nyckelhål, säger hon om sin skulptur föreställande två lekande rävar, som hon har döpt till "Nappatag".

Vilka djur drömmer du om att få göra skulpturer av?

– Jag fascineras av de djur som finns, men inte syns. Alltså ugglor och lodjur som bara kommer fram när det är mörkt ute. Jag tycker att mångbottnigheten i vårt förhållande till naturen är tilltalande. Visst kan det vara kul att göra något annat än just naturmotiv någon gång ibland, men jag tycker faktiskt att det blir svårt att göra det, säger Malin Ingvar-Nilsson.

Vernissagen för utställningen hålls i dag, lördag, mellan 12 och 16. Utställningen pågår sedan varje lördag och söndag samma tider fram till och med den 5 februari.

– Och på torsdag kväll, klockan 19.00 kåserar jag lite om mitt konstnärskap. Även det sker här på Wahlmanska, säger Malin Ingvar-Nilsson.

Mer läsning

Annons