Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mota sommarkrisen

/
  • Misslyckande. Många ser som ett misslyckande att gå till familjerådgivning, men det är snarare ett tecken på mod, säger Ingrid Haggårds.

Annons

Efter en längre ledighet händer det att kyrkans familjerådgivning får mer att göra, berättar Ingrid Haggårds.

- Man går runt med en inre dialog i vardagen - egna tankar och drömmar, och plötsligt ska de delas med någon annan.

Det är då det uppenbaras hur långt man är ifrån varandra.

- Vi lever ett helt annat liv på semestern. I vardagen kan man gömma sig bakom alla sysslor: hemmet, jobbet och familjen. Det finns alltid saker att göra.

Men på semestern har vi plötsligt hur mycket tid som helst med varandra. Plågsamt upptäcker många att det inte längre finns något att prata om. - Bristen på kommunikation är orsaken till avståndet, berättar Ingrid Haggårds. Dålig kommunikation är själva navet till alla relationsproblem. Man tror man sänder ut mer signaler än man gör.

- Men vi är inga tankeläsare, i alla fall har jag inte mött några hittills, säger Ingrid.

När missnöjet stegras blir kommunikationen ofta destruktiv. Små detaljer leder till personangrepp och partnern blir bärare av det onda. Men det finns aldrig en sanning när det handlar om två människor. Ingrid låter båda tala till punkt och lyssnar till deras version av sanningen. Familjerådgivaren är inte känslomässigt färgad och kan se bådas berättelser som sanna.

- Relationen behöver lika mycket omvårdnad som ett barn, men tyvärr sätter vi ofta realtionen sist på listan, säger Ingrid.

Vardagens bestyr och materiell konsumtion hamnar allt för ofta före relationen, menar Ingrid. Tilltron till att sommar och sol ensamt ska förlösa en torftig vinter är för mycket att hoppas på.

- En del lyckas renovera det på egen hand under semestern, de som har trådarna kvar hittar tillbaka till närhet och glädje. För andra blir det uppenbart att saker inte står rätt till.

Relationen går inte av sig själv för att den en gång gjorde det. Det krävs arbete och det finns hjälp att få.

- Många ser det som ett misslyckande att inte klara relationen och skäms över att söka hjälp, men det är snare ett tecken på mod och mognad, säger Ingrid.

Så länge paren vill förändring finns det hopp. Det som händer i nuet är ofta projektioner. Bakom finns alltid besvikelser som har sin orsak långt tidigare, men ageras ut som om de gällde här och nu.

- Kärlek är att vilja och båda måste vilja. I förälskelsens farvatten finns lusten, där är det inte svårt att vilja. Det är senare när nöden och stressen finns, som kärleken prövas.

Mer läsning

Annons