Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mördaren fortfarande okänd

/
  • Stugan. Här bodde flottaren och frisören Ejnar Hellberg som var känd som en skötsam person. Foto: Berndt Norberg
  • Luffare. Luffaren
  • Rubrik. En ruskig rubrik till ett ruskigt mord. Det fanns inget stöd för att någon

Annons

Det är förvånansvärt hur mycket uppgifter om mordet som reporten lyckades vaska fram. Det är också upprörande vilka rubriker tidningen hade om mordet. Redan första dagen slås det fast att "tattare" varit framme. Visserligen med ett frågetecken men idag skulle rubriken anses rasistiskt och fällas av DO.

Det följdes av att polis och press hängde ut oskyldiga personer med namn och allt trots att bevis saknades. "Luffaren Rättvik" påstods bli häktad då han hade "åtskilligt på sitt samvete", enligt en rubrik i Säters Tidning. Det berättas om att han ser ut som en "martall" och har små "elaka ögon".

Sedan dess har det hänt en del inom inom journalistiken och på det polisiära området.

Det var en granne som fann Ejnar Hellberg liggande på köksgolvet badande i sitt eget blod. Först trodde man att en sönderslagen literbutelj är mordvapnet men efterhand klarnar läget då det konstateras att Hellbergs blodiga ansikte bär skador av en kniv. Den mördades klocka hade stannat på 01.15 vilket stämde med provinsialläkare Uno Wallins diagnos om när döden inträffade.

Veckorna efter rånmordet klingar rubrikerna av och det talas om "energiskt polisarbete" och att polisen ser ljust på möjligheterna att lösa mordet.

Naglarbymordet blev aldrig uppklarat och det har påståtts att folk i Naglarby skulle veta vem som begick det bestialiska dådet. Det är en av många myter som lever vidare även i en sådan här text som är ett exempel på Säters Tidnings utgåvor under de senaste hundra åren.

Mer läsning

Annons