Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misshandelsdom står fast

Annons

I början av maj dömde Falu tingsrätt mannen till ett och ett halvt års fängelse för grov kvinnofridskränkning och olaga hot.

Mannen överklagade till hovrätten. Mannen ville att hovrätten skulle döma honom för den mildare brottsrubriceringen misshandel.

Han yrkade också på ett icke frihetsberövande straff, eller ett kortare straff, som skulle täckas av den tid han suttit häktad.

Hovrätten gjorde i allt väsentligt samma bedömning som tingsrätten vad gäller bedömningen av brottet, straffets omfattning och det skadestånd som dömdes ut. Tingsrättens dom stod alltså fast

Efter beskedet i hovrätten den 2 juli vände sig mannen till Högsta domstolen.

HD fann dock inga skäl att meddela prövningstillstånd, det vill säga ta upp målet. Den tidigare domen gäller.

Kvinnans berättelse vittnade om flera fall av misshandel och kränkningar under 2006 och 2007. Det fanns nätter då hon inte trodde att hon skulle överleva. Efter en misshandel natten mot den 29 mars sökte hon upp läkare och historien uppdagades.

Läkarutlåtanden, skador på hennes kropp, vittnesuppgifter och i viss mån mannens egen berättelse, gör kvinnans berättelse trovärdig vid detta tillfälle och vid tidigare fall, resonerar tings- och hovrätt.

Mannen, som bland annat dragits med depressioner, alkohol- och spelmissbruk, erkände att de levat ett stormigt förhållande, men förnekade åtalspunkterna grov kvinnofridskränkning och olaga hot. Han ville att han skulle dömas för det våld han trots allt erkänt, för misshandel.

Det olaga hotet som 47-åringen dömts för var riktat mot en man i kvinnan och mannens gemensamma bekantskapskrets.

Mer läsning

Annons