Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartister överklagar avsättning

Miljöpartisterna Karl-Erik Pettersson och Lotta Birgersdotter överklagar kommunfullmäktiges beslut att återkalla deras förtroendeuppdrag till förvaltningsrätten. De anser att KF bröt mot kommunallagen när man avsatte samtliga ledamöter i kommunstyrelsen och miljö- byggnadsnämnden och sedan valde in centerpartister på miljöpartiets platser.

Annons

Operationen genomfördes av den nya majoritet som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i oktober bildade ihop med Centerpartiet och Folkpartiet. Miljöpartiet och Långshyttepartiet, LHP, som ingick i den tidigare majoriteten kastades samtidigt ut i kylan.

Nyvalet ledde till att Karl-Erik Pettersson förlorade sin plats och ordförandeposten i miljö- och byggnadsnämnden samt att Lotta Birgersdotter fråntogs sin ordinarie plats i kommunstyrelsen. Pettersson förlorade också rätten att vara adjungerad ledamot i kommunstyrelsens strategiutskott.

– Huvudprincipen i kommunallagen är ledamöterna i nämnden och styrelser är valda för hela mandatperioden. Att samarbetet mellan partier ersätts med samarbete mellan andra partier utgör enligt rättspraxis inte ett tillräckligt skäl för att avsätta en ledamot mitt under mandatperioden, skriver miljöpartisterna i sin inlaga till förvaltningsrätten.

– Vi anser att kommunfullmäktige ska följa lagen. Vi vill få det prövat i domstol om det får gå till på det här sättet, säger Karl-Erik Pettersson till Södran.

Från kommunens sida motiverade man utrensningen av miljöpartister med att man gjorde vissa organisatoriska förändringar. Det handlade om att man flyttade över vissa uppgifter som legat under kommunstyrelsen till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden som samtidigt gavs ett nytt namn.

– Man flyttade om totalt fem tjänstemän mellan förvaltningarna. Förändringen var planerad och stöddes av MP. Det är inte den typ av organisationsförändring som enligt lagen ger rätt att avsätta en nämnd och välja en ny, säger Karl-Erik Pettersson.

De klagande miljöpartisterna stöder sin talan på ett liknande mål i Malung-Sälens kommun där kommunen förlorade i alla instanser.

Efter att en ny styrande majoritet 2008 hade bildats i Malung-Sälen återkallades uppdragen för samtliga förtroendevalda i alla nämnder. Valet av nya ledamöter speglade den nya majoriteten. Målet avgjordes förra sommaren av dåvarande Regeringsrätten som liksom underrätterna upphävde kommunens beslut som ansågs bryta mot kommunallagen. Rättsprocessen tog omkring tio månader.

– Jag gör inte det här i hopp om att bli återinsatt som ordförande. Men jag anser att det ska gå rätt till och att kommunen ska följa lagen, säger Karl-Erik Pettersson.

Han och Lotta Birgersdotter har kvar sina platser för MP i kommunfullmäktige. Ingen av dem har dock varit närvarande på de två senaste sammanträdena.

– Det var som ordförande i miljö- och bygg jag hade mitt politiska engagemang. På den posten anser jag att jag har gjort nytta. Nu överväger jag om jag alls ska fortsätta med politiken, säger Karl-Erik Pettersson.

Mer läsning

Annons