Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martin Koch fjärde bäst i landet

/
  • Nutidsorienterade. Frida Lindström och hennes lagkamrater från samhällsprogrammet på Martin Koch gymnasiet lämnade glada skolan på onsdagen. De fick beskedet om att de vunnit ett tusen kronor var som fjärdepristagare i TCO:s riksomfattande nutidsorientering. Över 10 000 deltog i tävlingen.
  • Glada vinnare. Frida Lindström, Emelie Verso, Amela Bulic och Madeleine Petrovic var det vinnande laget på Martin Koch gymnasiet.

Annons

- Det kändes verkligen som om vi hade lyckats bra när vi lämnade in frågorna, berättar Frida Lindström i vinnarlaget.

För artonde året i rad arrangerade TCO en nutidsorientering för landets gymnasieelever. I lag om två till fyra elever deltog över 10 000 elever från hela landet. Årets tema var världens jobb.

- Först besvarade vi tio flervalsfrågor, sedan var några redogörande frågor avgörande, säger Amela Bulic.

För att överhuvud taget ha en chans att gå till final var lagen tvungna att svara alla rätt på flervalsfrågorna, sedan var en kompletterande kunskap i laget nödvändig. Det var en slump att de fyra vinnarna från Martin Koch bildade ett lag. De råkade sitta vid samma bord den dagen tävlingen presenterades av läraren Tony Nordström.

- Vi fungerade perfekt ihop, om någon inte kunde svaret fyllde någon annan i med en bra förklaring, berättar Madeleine Petrovic.

Verksamheten bakom Amnesty, Sida, FN och EU skulle beskrivas. Sedan fick laget fem logotyper, vars verksamhet också skulle förklaras, utan hjälp av någonting annat än lagets kunskap.

- Att vi lyckades formulera korta men innehållsrika meningar, tror Frida Lindström ligger bakom framgången.

Först utsågs det bästa laget i varje län och därefter rangordnades de 21 länen av tävlingsledningen. Hedemoratjejerna får antingen ett tusen kronor i resecheck vardera eller ett tusen kronor i en elektronikbutik. Frida Lindström, Emelie Verso, Amela Bulic och Madeleine Petrovic är alla överens om att välja elektronikvinsten.

- Ett tusen kommer man inte långt med på en resa, tycker Amela Bulic.

Mer läsning

Annons