Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många kom på Öppet hus

/
  • Evelina Hessman, Adina Elkhoury, Tilda Anderslars och Julia Wikblom har, precis som de flesta högstadieelever, ändrat inriktning på sina framtida studier flera gånger. Nu tror de sig veta vad de ska söka och passar på att lyssna en gång till på det som Martin Koch har att erbjuda.
  • Mats Söderman har bestämt sig - han ska bli kock. Därför väljer han restaurang och livsmedelsprogrammet på Martin Koch.
  • Estetelever underhöll i aulan under kvällen då Martin Koch höll Öppet hus tillsammans med ett tiotal lokala företagare för elever från årskurs 9 och deras föräldrar.
  • Estetelever underhöll i aulan under kvällen då Martin Koch höll Öppet hus tillsammans med ett tiotal lokala företagare för elever från årskurs 9 och deras föräldrar.

I torsdags höll Martin Koch Öppet hus för andra gången detta läsår.
Tillsammans med lokala företagare, hälsade gymnasieskolan elever från årskurs 9 med föräldrar välkomna att lära mer om de olika programmen.

Annons

Mats Söderman är nyinflyttade till Hedemora från Falun. Han vet precis vad han vill utbilda sig till, har varit helt säker i över ett år nu.

– Jag ska bli kock, säger han. Jag kommer att söka restaurang och livsmedelsprogrammet på Martin Koch. Något andra val bryr jag mig inte om.

Andra avgångselever är inte lika säkra. Evelina Hessman, Adina Elkhoury, Tilda Anderslars och Julia Wikblom från Vasaskolan har hunnit ändra sig flera gånger bara under sitt sista läsår på grundskolan.

– Jag ska antingen välja barn- och fritidsprogrammet eller handelsprogrammet, säger Julia.

Adina är lite säkrare:

– Jag ska välja ekonomiprogrammet eftersom det är så brett.

– Jag ska nog välja estetprogrammet inriktning dans, säger Tilda.

– Och jag kommer nog att välja handelsprogrammet, säger Evelina.

Denna torsdagskväll har de kommit till Martin Koch-gymnasiets Öppet hus.

– Samtliga elever i årskurs 9 var här under skoltid redan i oktober, säger Lotta Österberg, studie- och yrkesvägledare på Martin Koch.

Eleverna fick då välja tre program vardera och sedan gå till respektive klassrum där gymnasieelever och lärare berättade mer detaljerat om de olika utbildningarna.

– Då var det obligatoriskt. Kvällens Öppet hus är frivilligt dit även föräldrar är inbjudna.

Efter övergripande information i aulan, bjuds elever och föräldrar på mer grundlig information i olika klassrum, både om programmet och om de företag som kan kopplas till programmet.

I "halvtid" är det fika i elevhallen, där också representanter för de olika företagen finns placerade för att svara på frågor. Därefter följer ytterligare en session med programinformation.

De flesta elever tidningen tar kontakt med, verkar tveksamma över vad de egentligen vill göra i framtiden. De kan inte säga med säkerhet vilket program de kommer att välja i första hand.

– Vi har några veckor på oss än. Sedan kan man ju ändra sig ända fram till maj.

Intresset att söka studier på annan ort, verkar inte särskilt stort.

– Det verkar som de flesta elever vill fortsätta studera i Hedemora, säger Chatarina Berglund, studie- och yrkesvägledare på Vasaskolan och Jonsboskolan.

Hon berättar att relativt många elever är intresserade av bergarbetarutbildningen, däribland två tjejer.

– Flera har också pratat om barn- och fritidsprogrammet.

Vilka slutliga val eleverna gör, visar sig först till våren. Då är det definitivt deadline.

Mer läsning

Annons