Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många i reserv till gymnasiets yrkesprogram

Annons

Inför måndagens skolstart är det många elever som inte har kommit in på Martin Kochgymnasiets praktiska program. På elprogrammet står tretton elever i reserv, på industriprogrammet finns tolv elever och på handelsprogrammet finns sex reserver.

- Mitt krav är att kommunerna bygger ut de yrkesutbildningar där det finns behov på arbetsmarknaden och där ungdomar vill gå. Och att det sker snabbt, inte att man drar benen efter sig, säger skolminister Jan Björklund till Ekot.

Men Berndt Nygårds, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Hedemora kommun, menar att det kommer att bli svårt att bygga ut de praktiska programmen.

- Det är väldigt dyrbart att bygga ut och det finns inte tillräckligt med lokaler. Just nu kan jag inte se hur det skulle kunna göras, säger Berndt Nygårds.

Han väntar sig att utbyggnaden av yrkesprogrammen är en fråga som kommer att diskuteras flitigt i barn- och utbildningsnämnden under hösten.

- Vi måste ta tag i det där på något vis. Om det nu är så där många som står i reserv, säger Berndt Nygårds.

Ingrid Elmgren, rektor på Martin Kochgymnasiet säger att ett av de stora problemen med elevintagningen i år är att elevkullen är så stor. På de teoretiska programmen är det lättare att anpassa klasstorlekarna utifrån hur många som söker. Men så är inte fallet med yrkesutbildningarna.

- Att bygga ut lokalerna och utrustningen som används i yrkesprogrammen är inget som görs i en handvändning, säger Ingrid Elmgren.

Hon menar också att om trenden med de populära yrkesutbildningarna skulle hålla i sig så står skolan inför investeringar på mångmiljonbelopp.

Mer läsning

Annons