Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majortietsskiftet präglade budgetdebatten

/
  • Lajla Holm, Hedemora Bild och Gösta Ljungberg tar emot kultur- och fritidsnämndens kultur- respektive ledarstipendium under kommunfullmäktiges sammanträde.

Årets sista kommunfullmäktige färgades tydligt av den politiska rockad som ledde till att den röd-blå-gröna koalitionen bestående av S,C,V och FP som sedan i oktober styr Hedemora. Först efter mängder av replikskiften, yrkanden, reservationer och en votering kunde budgeten för 2012 omfattande 777 296 000 kronor antas enligt kommunstyrelsens förslag.

Annons

Flitigast i talarstolen var Långshyttepartiets (LHP) Allan Mattson som reserverade sig på ett flertal punkter mot budgetförslaget. Även Moderaterna företrädda av Melker Andersson, Bo Ericson och Andreas Carlgren framförde egna yrkanden och lämnade in reservationer.

Det betydde att fullmäktige hade tre olika förslag att ta ställning till när budgeterna för bland annat kommunstyrelseförvaltningen, kultur- och fritidsnämnden och utbildningsnämnden gick till omröstning.

Ser man till helheten är det väldigt lite i kronor räknat som skiljer majoritetens budget från de förslag som M respektive LHP yrkade att fullmäktige skulle ställa sig bakom.

Majoritetens budget ska ge ett överskott på 468 000 kronor nästa år. Kommunalrådet Ulf Hansson (S) betecknade budgeten som stram och han varnade också för att förutsättningarna snabbt kan ändras med tanke på de varsel som lagts på Outokumpu, Erasteel och Grådö Mejeri.

Hansson räknar dock med att budgeten ska hålla året ut. Det beräknade överskottet ska då kunna användas till att betala av på kommunens pensionsskuld.

Moderaternas skuggbudget skulle ge ett överskott på 1,1 miljoner kronor bland annat genom att man sparar en dryg miljon på administration och lokaler inom skolan. En del av besparingen ville man använda som ett tillskott till Lärcenter samt att ge tillbaka en del pengar till andra poster inom skolan.

Budgetförslaget från LHP slutar på plus minus noll. Partiet vill satsa 3 miljoner kronor på att bibehålla nuvarande lärartäthet. En kostnad som till stora delar skulle täckas med det kontroversiella förslaget att halvera partistödet, slopa de förtroendevaldas mötesarvoden samt säga nej till nya datorer på utbildningsförvaltningen.

Framtiden för Stjärnsunds skola, en hett omdebatterad fråga bland kommuninvånarna, ledde inte till någon debatt alls på fullmäktige. Den nu antagna budgeten anger två alternativ, antingen läggs skolan ned hösten 2012 eller så blir den kvar som F2-skola. Det blir nu upp till förvaltningen och KS att avgöra vilket alternativ som väljs. Blir skolan kvar i F2-form måste lärartätheten i övriga skolor minska med 5 procent. Vid en nedläggning räcker det med att sänka lärartätheten med 3 procent.

Att behålla lärartätheten, LHP:s huvudnummer, ledde till en stundtals hetsig debatt mellan Allan Mattson och utbildningsnämndens ordförande Anki Roslien (S).

– Lärarnas kompetens är viktigare för studieresultaten än antalet lärare i skolan, framhöll Roslien.

– Kan du garantera att det är lärarna med sämst kompetens som ni säger upp, kontrade Mattson.

Anki Rooslien svarade att man med ett minskande elevunderlag inte alltid kan ha samma antal lärare i skolan. Hon har också fullt förtroende för att skolan och förvaltningen har kompetens att se till att de mest kompetenta lärarna blir kvar, även om inte kan utfärda garantier för att så sker.

Miljöpartiet två stolar stod tomma under tisdagens KF-sammanträde. Om det enbart berodde på förhinder hos samtliga ledamöter och ersättare eller ska ses som en missnöjesmarkering för att partiet kastades ut ur majoriteten låter gruppledaren Karl-Erik Petterson låta vara osagt.

– För egen del vet jag inte hur länge jag tänker sitta kvar i den här sandlådan, säger han i en besk kommentar.

Mer läsning

Annons