Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lycklig student - för den som har råd

/

Annons

Tusenlapparna rusar snabbt iväg med en balsugen blivande student i hushållet. Den traditionsenliga studentbalen på Garpenbergs herrgård är för många en viktig avslutning på en epok, då grundskolan är över och vuxenlivet väntar. Men ett antal elever kommer precis som tidigare år inte att delta i festligheterna. Det kostar för mycket.

Bara inträdet till balen: 400 kronor. Att hyra balklänning eller frack kostar omkring 1 200 kronor och uppåt. Studentmössa, nya skor och hårupsättning på salong, ytterligare någon tusenlapp. Kostnaderna landar snabbt på mellan 3 000 till 6 000 kronor, och det gäller bara kvällens arrangemang. För de allra flesta innebär studentdagen senare inte bara krav på klädinköp utan även stora matinköp, så det kan firas av tillsammans med släkt och vänner.

Helena Matsegård, kurator på gymnasiet, tycker att arrangemangen har tagit "orimliga proportioner".

- Jag kan konstatera att det har blivit något som inte är för alla, de som inte har råd känner en väldig press.

Hon minns speciellt en ung tjej i fjol som kom in till henne, förtvivlad över att alla i klassen skulle gå på bal, och hur skulle hon kunna gå utan pengar?

Det var för övrigt inte den enda elev som kom i samma ärende.

- Jag kan i min roll bara försöka stärka dem och säga att jag håller med om att det är för dyrt, säger Helena Matsegård.

- Jag har kontakt med många ensamstående föräldrar som ställs inför fullbordat faktum, säger Katarina Gustavsson, kd i Falun.

Hon talar om att kraven kring studenten skapar ekonomiska kriser i många familjer, kriser som hon menar att skolan och frivilliga skulle kunna avhjälpa.

- Jag skulle vilja ha ett förråd av balkläder dit man kan vända sig, med skänkta kläder och där kanske pensionärer kan hjälpa till, med att sy in och sy upp klänningar.

Tror du inte, med dagens statusjakt, att det skulle ses som lite sämre att ha skolans avlagda?

- Nej, jag ser inte den risken, så väldigt många handlar på second hand i Sverige, jag tror att det här skulle kunna bli stort bara det kommer igång.

Katarina Gustavsson tycker att studentbalerna fyller en viktig funktion. Bara alla som vill, kan delta.

Studentbalen för Martin Koch-gymnasiets elever är helt och hållet arrangerad av eleverna själva.

- Vi vet ju att det är många som inte går på balen, säger en av rektorerna, Ingrid Elmgren.

- Det brukar vara lite diskussioner om att det kostar, men vi som skola kan ju inte gå in och förbjuda dem att ordna bal. Vi lägger ingen värdering i det här.

Fakta: Så mycket kostar studenten

På Ateljé Grindefjäll i Falun kostar hyra av balklänning/frack 1 200 kronor. Att köpa balklänning kostar från 2 200 kronor, köpa frack kostar 5 500 kronor.

En festlig håruppsättning på frisersalong kostar cirka 600-800 kronor på Hårstället i Hedemora. En festlig make up kostar runt 300 kronor.

Inträde till balen: 400 kronor.

Mer läsning

Annons