Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad duett tillbaka i Stjärnsund

/

Annons

"Kan jag inte skratta så kan jag kanske le och kan jag inte synas så kan jag alltid se."

Frida Grundel sätter fingret på livets skörbarhet, behandlar det med ömhet och smeker det med sin klara röst. Hennes korta poetiska texter växer med närvaron i sången och klingar sedan tillbaka som en påminnelse inifrån. Kontrasterna mellan den omgivande naturen och det levande inre möts i hennes texter och skapar helhet, väcker livets längtan i hjärtat och berör.

I djupet och allvaret lyser en kraft igenom Fridas texter. En acceptans av livets skeden och sig själv lämnar åhöraren med hopp och glädje. Frida ger makten till människor att välja sina liv, uppmuntrar och ger hopp att se lite djupare, se bakom molnen där himlen finns.

- För mig är humor en viktig ingrediens, som alltid finns med för att bära fram budskapet bakom orden, berättar Frida Grundel.

Frida skriver poesi och hade tänkt släppa en poesisamling till helgen som inte hann bli färdig. Annars uppträder hon i en grupp som turnerar land och rike med renässansmusik och dessutom uppträder hon med performance i gruppen Timbre.

De flesta texterna som framförs i sång under söndagens konsert är Fridas, men även tonsättningar av Edith Södergren och musik av David Samuelsson kommer att framföras. Edith Södergren är Fridas största inspiration.

- Hon var en av de första som diktade utan rim och det öppnade upp för sådana som mig som inte rimmar så ofta, erkänner Frida ödmjukt.

David Samuelsson från Rörshyttan och Frida Grundel från Stockholm möttes på Musikhögskolan där de båda läste rytmik. Men i höstas var första gången de skapade ett framförande tillsammans.

- Jag fick en förfrågan att hålla en konsert i herrgården och kom att tänka på Frida och det blev lyckat så nu kör vi igen, berättar David.

Redan sista året på Musikhögskolan förstod de att de nog skulle ses igen. När David Samuelsson berättade om flytten till Rörshyttan med sin familj, visade det sig att Fridas mamma bodde bara en halv mil bort i Stjärnsund.

David kommer att spela piano i kyrkan till Fridas sång, med vad David Samuelsson beskriver som en lyssnande spelform.

- På sätt och vis är det en improviserad konsert, vi lyssnar hela tiden på varandra och följer flödet i skapandet, berättar David.

Förhoppningen är att publiken kommer att känna av kontakten och bli som en del av skaparflödet med sin närvaro. Konserten i kyrkan börjar klockan 18.00 på söndag.

Mer läsning

Annons