Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lotteri ska förhindra ungdomsfylla

/
  • Förhindrar fylleslag. Suzanne Mårtensson, Anna-Karin Larsson, Beate Erichsen och Isabell Ronsten kommer att lotta ut fina priser till nyktra ungdomar under Daldansen.  Foto: Jenny Lagerstedt

Annons

Mp3-spelare, designersolglasögon och presentkort. Det är vad ungdomar som håller sig nyktra under Daldansen kan kamma hem om det vill sig väl. Socialtjänsten i Hedemora har nämligen ett nytt grep i kampen mot tonårsfylla.

- Vi kommer att lotta ut priser på stora scenen varje kväll vid midnatt. Av de ungdomar mellan tolv och 18 år som skrivit upp att de lovar att vara nyktra under kvällen, drar vi 20 vinnare som får komma upp på scen och blåsa i ett alkoholtest. De är bara de som är nyktra som får vinsten, säger Beate Erichsen som arbetar inom socialtjänsten i Hedemora.

Varje kväll kommer tio personer från socialtjänsten, Vuxna på stan och Svenska kyrkan att patrullera omkring i Hedemora för att se till att det är lugnt och att inga ungdomar far illa. Men enligt Beate Erichsen behövs det mer ansvar från vissa tonåringars föräldrar.

- Jag uppmanar föräldrar att hålla regelbunden telefonkontakt med sitt barn ett par gånger per kväll. En förälder känner ju sitt barn bäst och hör om barnet har druckit, säger Beate Erichsen.

Var får ungdomarna tag på alkohol?

- Det är jättelätt för unga att köpa alkohol i Hedemora. Folk köper ut åt dem, syskon kan ordna och så köper de tysk öl av langare. Efter helger ser man mängder av tyska ölburkar ligga slängda på backen, säger Suzanne Mårtensson, drogsamordnare på Socialtjänsten.

Får man verkligen ungdomar att avstå från att dricka genom att erbjuda dem vinster i ett lotteri?

- Kan man få några ungdomar att avstå är det gott nog. Självklart kommer det inte förhindra att vissa dricker, men för de som är i riskzonen kan det ha en positiv effekt, säger Beate Erichsen och berättar att metoden fungerade väldigt bra under Avestafestivalen.

- Det här är ett sätt att stimulera ungdomarna till att vara nyktra, säger Suzanne Mårtensson.

Mer läsning

Annons