Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljuspilar ska hjälpa bilister att säkrare köra om plogbilar

Från och med kommande helg kommer plogbilarna på riksväg 70 mellan Hedemora och Avesta vara försedda med elektroniska ljuspilar. Med dessa kan bilister se när och hur det är lämplig att köra om plogbilen.

Annons

Det nya systemet har kommit till för att försöka förbättra säkerheten på vägarna i samband med plogning. Det är ett test på så kallade mötesseparerade vägar och är ett samarbete mellan Trafikverket och Peab som utför plogningen. Samma test ska utföras även på E16 på sträckan Falun-Hofors.

– Vi har haft väldigt mycket tillbud under föregående år med bilar som ska tränga sig förbi, säger Daniel Elvingsson, arbetsledare på Peab drift och underhåll.

Pilarna ska visa hur man som bilist kan köra om när plogning pågår. När skylten visar en kryssymbol är det inte läge att köra om.

Ljuspilarna kommer att peka i olika riktningar på en digital skylt, beroende på vilken sida om plogbilen bilister kan köra om. Eller så pekar den rakt ner när det inte går eller är förbjudet att köra om.

Det kan vara lätt att tro att det främst är i samband med körning i mörker som det här är aktuellt. Men det är inte alls givet enligt Daniel Elvingsson.

– Det är nästan värre på dagtid. Det är mycket mer trafik då. Folk blir stressade men plogbilarna kan inte släppa förbi dem hur som helst. Då blir de stående vid sidan av vägen. Med hjälp av ljuspilarna kan de släppa förbi bilister och fortsätta rulla.

Systemet kommer att testas under en period för att sedan utvärderas av Peab och Trafikverket.

Mer läsning

Annons