Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarlig musik i Hedemora kyrka

/
  • Ukrainska stråkar. Ihor Shkurhan, Natalka Mandryka, Volodomyr Banashek och Olekh Hrapko spelade ukrainska visor, stråkkvartetter och modern klassisk musik i Hedemora kyrka på lördagskvällen tillsammans med pianisten Lubomyr Melnyk.  Foto: Johan Källs

Annons

En livs levande kompositör, Lubomyr Melnyk, har just förklarat att Ukraina inte är något nytt land som plötsligt kom fram efter att Sovjetunionen förpassats in i historieböckerna.

- Ukraina är flera tusen år äldre än Ryssland. Det var inte Ryssland som vikingarna gjorde affärer med för det fanns inte, det var Ukraina de åkte till, säger han.

Men på 1920-talet började landet försvinna ur folks medvetande. Det såg ut som att ett 300 år långt försök att radera ut Ukraina hade lyckats.

Det är därför Vasyl Barvinskij oftast nämns som en rysk kompositör i uppslagsböckerna.

1933, samma år som nazisterna tog makten i Tyskland, dödades närmare tolv miljoner ukrainier

- Det är det största folkmord jag känner till, säger Lubomyr Melnyk.

Men det är inget som nämns i historien. Ukraina fanns ju inte då. Är det konstigt att musiken går i moll?

Det är nästan löjligt glest i kyrkbänkarna. Visserligen är det en lördagskväll i juli. Men det är trots allt högst professionella musiker som bjudits in. Ihor Shkurhan, Natalka Mandryka, Olekh Hrapko och Volodomyr Banashek från Ukraina gör en fantastisk konsert. Melodisk, lättillgänglig klassisk musik, framförd med sådan precision och känsla, att de få kyrkobesökarna sitter tysta länge innan de börjar klappa hårt i händerna.

Galicienstråkkvartetten, eller Halych som de heter på sitt eget språk, bjuder på en av Sibelius få stråkkvartetter, sällan spelad Mozart i d-moll, ukrainska folkvisor och 1800-talsromantik skriven av Dmytro Bortnianski från samma land.

Som avslutning tar Lubomyr Melnyk plats bakom flygeln. Tillsammans med stråkkvartetten spelar han sin egen Antiphon nr. 4. Han kallar det för continuous music. Brutna ackord på pianot med många toner. Stråkarna sköter melodin. Musiken skulle kunna pågå i evighet men den förändras ständigt. Som ett rinnande vatten

Mer läsning

Annons