Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättlänsade kort oroar

/
  • Risker med kort. Allt fler transaktioner görs med kort idag, speciellt på sommaren. Kvittot som butiken sparar efter ett köp, innehåller information som inte behövs längre, säger Martin Weiderstrand på Svensk Handel.  Foto: Staffan Alberts

Annons

- Jag blev misstänksam när jag såg att kvittot som butiken behöll hade både kortnummer och giltighetsdatum. Men kvittot jag fick hade åtta kryss, säger Bengt Staaf från Hedemora.

Att kundens kopia har kryss istället för siffror är helt i sin ordning. För några år sedan ersatte man de åtta första siffrorna med kryss, eftersom det är lätt för kunden att glömma eller tappat sitt kvitto, berättar Annika Hernodh på Konsumenternas bank- och finansbyrå.

Kvittot butiken sparar har kortnumret för att de ska kunna verifiera köpet, om problem med betalningen skulle uppstå. Men egentligen behövs det inte, det är en kvarleva från ett system som är på väg ut. Idag finns andra sätt att verifiera, och man jobbar på att få in ett nytt system, men det går långsamt berättar Martin Weiderstrand på Svensk Handel.

- Om man har siffrorna och vet vad man ska göra så går det att stjäla pengarna, men säkerhetssystemen gör att de blir upptäckta förr eller senare, säger Martin Weiderstrand på Svensk Handel. Beteendet lyser igenom och bankerna kan lätt spåra, berättar han.

Förutom kortnummer och giltighetsdatum behöver man den tresiffriga säkerhetskoden på kortets baksida för att genomföra ett bedrägeri. Men tre siffror är lätt för en kassör att komma ihåg.

För en månad sedan greps sju unga män i Falun misstänkta för en stor kontokortshärva. De arbetade som kassörer och satte i system att memorera säkerhetskod och giltighetsdatum. Resten av siffrorna fanns ju på kvittot. Sen länsade de kundernas konton, och förde över pengarna till ett spelbolag på nätet. Längre än så kom de dock inte. Polisen lyckades spåra bedrägerierna till butiken.

- Europay, Mastercard och Visa kommer ställa högre krav i framtiden. Nya regler kommer att komma, säger Martin Weiderstrand. Men när det blir klart vet han inte.

- Jag tycker det är konstigt att vi får tillgång till kundernas kortnummer, de ska inte behöva känna sig oroliga, säger Emelie Westman som arbetar på Elkedjan där Bengt Staaf handlade.

Trots det tror hon ändå att det är ganska säkert att handla med kort. För det mesta är människor ärliga, menar hon.

Mer läsning

Annons