Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärcentrum får ettårig bergarbetarutbildning

/
  • Allt tyder på en kraftig efterfrågan av bergsarbetare, de närmaste åren.
  • Utsikterna att få jobb inom gruvnäringen är goda, förklarar Håkan Frenell, rektor på vuxenutbildningen i Hedemora.

Hedemora lärcentrum har beviljats en ettårig yrkeshögskoleutbildning för bergarbetare förlagd till Hedemora. Efter utbildningen är utsikterna för jobb goda.
– Oj, oj, oj. Arbetsgivarna kommer slita i folk, säger Håkan Frenell, rektor på vuxenutbildningen i Hedemora.

Annons

Det är naturligtvis expansionen inom gruvnäringen som skapar efterfrågan efter arbetskraft.

– Bolidens planer på utökning i Garpenberg kräver 40-50 man. Och om gruvplanerna i Grängesberg blir verklighet kan det bli bra många jobb där också, förklarar Frenell.

Suget efter gruvarbetare är naturligtvis en i ljusglimt i en trakt där varslen vid Milko och inom stålindustrin tornar upp sig.

Yrekshögskoleutbildningen i bergarbete beviljades i måndags. Det är Hedemora Lärcentrum som ska bedriva den tillsammans med Norra Västmanlands utbildningsförbund. Tillståndet att bedriva utbildningen har beviljats för två utbildningsomgångar med intagning hösten 2012 och hösten 2013. En liknande utbildning har beviljats även i Gällivare.

Utbildningen är ettårig och bedrivs på distans. Det rör sig om en vuxenutbildning och det krävs gymnasiekompetens för att kunna söka. Det finns 25 platser på bergsarbetarutbildningen som startar i höst.

Undervisningen i Hedemora kommer att ske under intensivveckor och en del av den teoretiska utbildningen sker även på hemmaplan. En stor del av utbildningen, drygt två tredjedelar, viks åt praktik på de olika gruvorterna i Bergslagen.

Lärcentrum har tidigare erfarenheter av gruvutbildning.

– Det stämmer, vi har haft en längre bergarbetarutbildning som gymnasial påbyggnad, berättar Håkan Frenell.

– Vi har under en längre tid haft ett gott samarbete med Boliden när det gäller utbildningsfrågor och det vägde naturligtvis in när vi fick utbildningen.

Inför ansökan kontaktades flera gruvföretag som ställde sig bakom ansökan: Boliden, Garpenberg, Dannemora mineral, Zinkgruvan Askersund, Nordic Iron Ore, Ludvika och Bergteamet i Skellefteå. Företagen har även lovat att hjälpa till med praktikplatser. Även Industriarbetsgivarna i Stockholm har ställt sig bakom ansökan.

Utsikterna för att få jobb inom gruvnäringen är som sagt goda. I samband med att Lärcentrum sökte utbildningen gjordes en inventering av arbetskraftsbehovet inom gruvnäringen i Bergslagen. Den tydde på en kraftig efterfrågan av yrkesarbetare inom en snar framtid, mycket beroende på att branschen har en stabil utveckling. Prospekteringar har även visat på brytvärda tillgångar runt om i Bergslagen, såväl i anslutning till gamla nedlagda gruvor som vid nyupptäckta fyndigheter.

Vid Martin Koch-gymnasiet finns även en gymnasial bergarbetarutbildning inom bygg- och anläggningprogrammet. Denna riksrekryterande utbildning beviljades förra året.

Mer läsning

Annons