Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på besked

/
  • Då tidningen besökte den lilla kraftstationen som syns i bakgrunden, var den nästan tom. Magnus Wallén och Sven-Erik Larsson har plockat ur och renoverat både turbin och generatorn. Bland annat har de försett turbinen med nytt löphjul och dimensionerat om sugröret för att sänka varvtalet.
  • De gamla kablarna är borttagna men övriga attiraljer på ”tornet” får vara kvar för att behålla karaktären.

– Det är väl bra att de vågar satsa, att de anläggningar och dammar som finns utnyttjas och hålls under uppsikt.
Så sade Mikael Gotthardsson (C) då han berättade om nämndens yttrande till mark- och miljödomstolen.
– Så borde väl alla tycka, säger en dyster Magnus Wallén. Men det verkar inte som om miljödomstolen är intresserad av förnyelsebar energi.

Annons

I februari berättade tidningen att Magnus Wallén och Sven-Erik Larsson, ägare till Stjärnsunds Svetsmekano AB, köpt det gamla vattenkraftverket vid Brattfors som togs ur drift 1992.

– Vi tycker det var rätt grej att investera i för framtiden, sade de då. Vi räknar med att höja effekten till 60 kilowatt och produktionen till 300 000 kilowattimmar.

De hade redan klarat av vissa markarbeten, reparation av byggnader och maskiner, ny 60 meter lång trätub i furu från dammen till stationen samt nya dammluckor.

– Så fort vi fått vattendomen återinstallerar vi turbin och maskiner samt köper in datorer som reglerar flödet och aviserar hur produktionen fortgår.

De hade förstås ingen aning om att deras planer skulle hakas upp så rejält av myndigheterna.

– Vi lämnade in ansökan i november 2010 och lär inte få något besked än på länge, säger Magnus Wallén besviket.

I dagarna har miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Hedemora, på begäran skickat in sitt yttrande till Mark- och miljödomstolen.

– Vi har inget erinra, säger nämndordförande Mikael Gotthardsson (C). Vi tycker det är bra att någon vill utnyttja de anläggningar som finns.

Wallén är glad över kommunens svar men ytterst tveksam till hur hanteringen runt deras ärende skötts. Mark- och miljödomstolen verkar inte ha tid över för små kraftverk och förnyelsebar energi.

– Det är inget den prioriterar i alla fall.

Innan de köper nämnda datorer inväntar de svar. Nästa steg blir att företrädare för Mark- och miljödomstolen åker ut på plats för att syna kraftverkets olika delar.

– Och för att de ska få bra sikt måste snön vara borta.

Därefter har domstolen två månader på sig att lämna besked.

– Inget nytt kommer att hända innan sommaren, suckar Wallén.

Mer läsning

Annons