Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunde varken förneka eller erkänna

/
  • Minneslucka. Vad som hände strax innan han greps på skolgården, det minns inte 22-åringen.

Annons

Den första av flera rättegångsdagar har inletts i målet mot 22-åringen som greps på Vasaskolans gård onsdagen den 24 januari.

Mannen är åtalad för 22 brott som ska ha inträffat under den dryga timme när han drog fram genom centrala Hedemora. Rättegången, som hålls i Falun, inleddes med fem fall av misshandel och ofredande.

Mannen lät via advokaten Per Borgblad meddela att han varken kunde förneka eller erkänna.

- Han var vid den tiden påverkad och har ingen minnesbild, fortsatte Per Borgblad. Vasaskolans och Martin Kochgymnasiets anställda mötte 22-åringen inne på skolan. En del hörde skriken, andra blev ditkallade av kollegor.

De berättade om rädsla och skräck och om hur de försökt mota ut mannen som då attackerat dem. Ett par av vittnena kunde identifiera 22-åringen i rätten med hjälp av en tatuering. Andra såg ingen likhet mellan den åtalade och den man de mött på skolan.

Att äldre ungdomar kommer in på skolan och ombes lämna förekommer. Men inget av vittnena har varit med om något liknande.

- Den här gången var skolungdomarna inte nyfikna. De gömde sig, flydde och vi föste in dem i gymnastiksalen, berättade en man.

Kammaråklagare Ulf Edsfors försökte få 22-åringen att berätta varför han var på Vasaskolan.

- Jag vet att jag varit där men minns inget, svarade han och lade sedan till att skolan ligger efter vägen till hans gamla lägenhet.

Det han mindes var att han togs av polisen på skolgården.

Rättegången fortsätter med fler åtalspunkter från morgonen den 24 januari. Sedan tas tidigare gärningar upp, han är bland annat åtalad för grov misshandel av en kvinna.

Mer läsning

Annons