Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturpromenaden i Dalarnas äldsta stad har uppdaterats med modern teknik

/
  • Harriet Alander, Eva Ersbacken, och Sylvia Lundewall framför Rådhuset i Hedemora. Harriet Alander var med och tog fram informationen till de nya skyltarna och Sylvia Lundewall har jobbat med att uppdatera skyltarna. Sylvia mottog även nyligen Hedemoras kulturstipendium 2015.
  • Calle Eklund, som har hjälpt till med QR-koderna till Kulturpromenaden, demonstrerar för kommunantikvarie Pia Hilborn hur man scannar av QR-koderna.
  • Sylvia Lundewall, Pia Hilborn, Eva Ersbacken och Calle Eklund utanför Rådhuset vid Stora torget i Hedemora. Här sitter två av skyltarna som ingår i Kulturpromenaden. På det röda huset i bakgrunden, gamla Apotekshuset, sitter en annan av skyltarna.
  • För att läsa mer om Rådhuset och Stora torget så scannar man av QR-koderna med sin smatphone, via en app för QR-koder.
  • Pia Hilborn och Calle Eklund i samspråk om hur QR-kod-appen fungerar. Till höger: Sylvia Lundewall, som har ingått i den arbetsgrupp som har jobbat med att uppdatera informationen på skyltarna som ingår i Kulturpromenaden.
  • Skylten vid gamla Apotekshuset hade inte uppdaterats vid tiden för presskonferensen. Målsättningen är att samtliga 35 skyltar som ingår i Kulturpromenaden ska vara uppdaterade före årsskiftet.
  • Pia Hilborn, Calle Eklund och Eva Ersbacken är glada över att arbetet med att uppdatera Kulturpromenaden börjar bli klart.

Nu kan man använda modern teknik för att lära sig mer om klassiska byggnader i Dalarnas äldsta stad.
Skyltarna längs Kulturpromenaden i Hedemoras gamla stadskärna har uppdaterats och fått QR-koder.

Annons

Det har gått drygt 15 år sedan Arne Moström kom med idén om att skapa Kulturpromenaden i Hedemoras gamla stadskärna. Tillsammans med Harriet Alander jobbade han med att ta fram information om flera gamla byggnader och platser i stadskärnan som skulle lyftas fram.

– Vi skötte redigeringsarbetet hemma hos mig, vid mitt köksbord. Jag har jobbat åt turistbyrån tidigare och bland annat hållit i flera stadsvandringar, berättar Harriet Alander.

Under en tid har en arbetsgrupp jobbat med att uppdatera informationen på skyltarna och i december inleddes arbetet med att byta ut de totalt 35 skyltarna som ingår i Kulturpromenaden.

– Vi är glada över att detta arbete snart är klart. Förhoppningsvis får vi upp alla skyltarna före årsskiftet. De gamla skyltarna har suttit uppe sedan 2001. De nya skyltarna är lite mörkare i färgen, säger Eva Ersbacken, kultursekreterare i Hedemora kommun.

Läs också: Så ska Hedemora gamla stadskärna bevaras.

Utöver den uppdaterade informationen, i de fall där det har funnits nya uppgifter att lägga till, har skyltarna även kompletterats med så kallade QR-kodern. Här har Calle Eklund, med stora kunskaper inom QR-koder och Wikipedia, varit till stor hjälp.

– Man tar hem en QR-kod-app och sedan scannar man av QR-koden med sin smartphone. Då kommer man till en hemsida där det finns mer information om byggnaden eller platsen. Vissa koder går till sidor med information på flera språk. Exempelvis så har Theaterladans QR-kod information på elva olika språk, berättar Calle Eklund.

– Det är jättekul att vi har kunnat använda Calles kunskaper om detta, tycker Eva Ersbacken.

Läs även: Calle fick Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj för sitt förnyelsearbete inom Hedemoras kulturarv.

Inga nya skyltar har tillkommit i Kulturpromenaden.

– Det får vi komplettera i efterhand i så fall. Det finns en gammal broschyr för Kulturpromenaden, med en karta över var alla skyltarna sitter, och den broschyren och kartan gäller fortfarande. Arne Moström och Harriet Alander har gjort ett gediget jobb med skyltarna till Kulturpromenaden, berömmer Eva Ersbacken.

– Det är kul att Kulturpromenaden blir uppdaterad med modern teknik, tycker Harriet Alander.

Det håller även initiativtagaren Arne Moström med om.

– Jättebra att det uppdateras. Kulturpromenaden var min idé från början, det var nog runt år 2000. På den tiden tog det tid att få fram all fakta som vi behövde. Det känns väldigt bra att skyltarna nu uppdateras och att vi får med den här nya tekniken också, säger Arne Moström.

Läs fler nyheter från Hedemora kommun.