Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturpromenaden är föremål för Wikipediatävling som pågår hela vecka 7

/
  • Calle Eklund är tävlingsledare för den Wikipediatävling som pågår under hela vecka 7 och syftar till att översätta de Wikipediaartiklar som handlar om Kulturpromenaden i Hedemora.
  • I december uppdaterades skyltarna som ingår i Kulturpromenaden med QR-koder som dirigerar besökarna till Wikipediaartiklarna som nu ingår i tävlingen.

Under vecka 7 är Kulturpromenaden i Hedemora föremål för en tävling på Wikipedia.
– Det går ut på att översätta artiklarna till flera språk, förklarar tävlingsledaren Calle Eklund.

Annons

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

Mer eller mindre varje vecka pågår en tävling på Wikipedia som går ut på att få in fler översättningar till de befintliga Wikipediaartiklarna. Den här veckan är det Kulturpromenaden i Hedemora som det ska tävlas om.

– Målet är att försöka ha en tävling varje vecka, men det är inte varje gång som det blir av. Jag har blivit utsedd till tävlingsledare tidigare och den gången handlade tävlingen bland annat om artiklarna om Husbyringen, berättar Calle Eklund, som är tävlingsledare.

Under hela vecka 7 pågår tävlingen Hedemora II, fram till klockan 23.59 nu på söndag. Anledningen till att det är just Kulturpromenaden som har valts är de nyligen uppsatta QRpedia-skyltarna som kompletterar turistinformationen på de olika platserna som ingår i Kulturpromenaden.

– Det går dels ut på att utöka de artiklarna som finns, till andra språk, men även att utöka de svenska artiklarna med mer information. Man får dock fler poäng för artiklar på andra språk. Det delas dock inte ut några fysiska priser i dessa tävlingar, man får äran och en virtuell rosett, förklarar Calle Eklund.

LÄS ÄVEN: Kulturpromenaden i Hedemora har uppdaterats med modern teknik.

Det är dock noga att översättningen görs manuellt. Maskinöversättning innebär diskvalificering från tävlingen.

– Det är fusk att använda sig av översättningsprogrammet Google Translate, då blir man diskvalificerad. Det har märkts tidigare med folk som inte kan svenska, som bara kopierar in en översatt text från Google Translate. Det fungerar inte alls och då måste det även vara samma sak åt andra hållet, säger Calle Eklund.

LÄS ÄVEN: Calle fick Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj för sitt förnyelsearbete inom Hedemoras kulturarv.

Hur gör man för att delta i tävlingen om man inte brukar skriva Wikipediaartiklar?

– Det är en klar fördel om man skaffar ett användarnamn, då är det lättare att hålla reda på sina bidrag. Sedan är det bara att sätta i gång och översätta artiklar, det får vara vilka språk som helst. Huvudartikeln om Hedemora saknas på spanska till exempel, säger Calle Eklund.

Hur går det så här långt?

– Tävlingen håller ju på hela veckan, men än så länge så har det bara blivit en liten utökning av den svenska artikeln om Hedemora kyrka. Kulturpromenaden var med litegrann även i den förra Wikipediatävlingen, så nu blir den med för andra gången, säger Calle Eklund.

LÄS ÄVEN: Calle Eklund fick månadens blomma i Hedemora.

Läs fler nyheter från Hedemora.

Annons