Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krångligt avgiftssystem ska bli enklare

/
  • Om fullmäktige beslutar att höja matdistributionen från 12 till 20 kronor, kommer vård- och omsorgsförvaltningen att se sig om efter mat åt de gamla i ordinärt boende på annat håll, förklarar Erika Barreby.

Vård- och omsorgsförvaltningen vill införa nya avgifter under våren 2012.
Bland annat fast taxa för insatser inom vård och omsorg samt dagverksamhet.
– Vi har också flaggat för att vi önskar sluta ta mat från Vasaköket till ett 60-tal personer om priset för matdistribution höjs.

Annons

Vård- och omsorgsförvaltningen har ett avgiftssystem som är uppdelat i fyra olika nivåer med ett maxtak för varje. Denna uppdelning uppfattas som svår att förstå både av brukare och administration.

Därför har förvaltningen nu lagt fram ett förslag till en fast timtaxa som täcker de huvudsakliga personalkostnaderna för utförda insatser, samtidigt som hänsyn tagits till vad som kan anses skäligt.

Omsorgsnämnden fick två förslag att ta ställning till: En timtaxa på 300 kronor eller en på 350.

– Vi valde 300 kronor, säger ordförande Per Jansson (S).

Förvaltningen har gjort en jämförelse mellan några dalakommuner med timtaxa samt Eksjö kommun, som anses jämförbar med Hedemora.

– Timtaxan varierar stort mellan kommunerna, från 171 till 370 kronor i timmen.

Det kan delvis bero på vilka kostnader som kommunerna valt ska ingå i timpriset förklarar Jansson. Maxtaxan är lika överallt - 1 712 kronor i månaden.

Vilka konsekvenser skulle detta få för den enskilde i Hedemora?

– Det handlar om relativt små förändringar. För de flesta brukare blir det ingen skillnad alls, svarar förvaltningschef Erika Barreby.

Enligt beräkningar kommer 44 personer att få något högre avgifter och nå maxtaket, medan 21 personer i ordinärt boende med enstaka insatser, får en lägre avgift.

Förvaltningens intäkter ökar med 21 500 kronor i månaden.

Avgiften för trygghetslarm fastställdes 2006 och ligger på 107 kronor i månaden. Den vill förvaltningen höja till 200 kronor, vilket nämnden gick med på.

Detsamma gäller att belägga hela dagverksamheten med en fast avgift på 400 kronor i månaden. Detta gäller för den som enbart har dagverksamhet. För övriga ingår detta i omvårdnadskostnaderna.

Nämnden delar också förvaltningens syn på den höga höjningen av matdistribution till personer i ordinärt boende, som aviserats från kostenheten. Från 12 kronor till 20 kronor per portion.

– Det skulle betyda att ett mål mat kostar över 60 kronor framöver för ett 60-tal personer. Det blir nästan lika dyrt som att gå ut och äta, konstaterar Erika Barreby.

– Därför har vi flaggat för att vi slutar ta maten från Vasaköket och låter den enskilde själv välja varifrån maten ska komma.

Det finns fler alternativ att välja på i dag påpekar Barreby. Affärer och restauranger som erbjuder catering.

– De flesta har redan hemtjänst som hjälper till med inköp och andra måltider.

Nämnden köpte förvaltningens förslag rakt av och lämnar det nu vidare till kommunfullmäktige för definitivt beslut.

– Det kommer nog upp först på marsmötet, så vi räknar med att de nya taxorna ska börja gälla från och med den 1 april 2012, säger Per Jansson.

Mer läsning

Annons