Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krafttag ska rädda ekonomin

Annons

Totalt handlar det om besparingskrav på nästan fyra miljoner kronor, samt förslag på intäktsökningar med drygt 2,4 miljoner kronor, plus att en försäljning av Gussarvsskolan beräknas ge minskade driftkostnader med 350 000 kronor. Hela åtgärdsprogrammet är värt drygt 6,7 miljoner kronor.

Men allianspartierna c, m, hp, fp och kd ville gå ett steg ytterligare och föreslog ett åtgärdsprogram på drygt 7,2 miljoner kronor.

Majoritetens förslag klubbades igenom och det efter lång debatt.

- Vi har haft 21 inlägg plus repliker, konstaterade kommunfullmäktiges ordförande Berndt Nygårds (s).

Kommunalrådet Ingvar Damm (s) konstaterade att kommunen brottas med ett stort underskott som kommunen ej själv rådde över.

Gun Drugge (c) förklarade att hon nu ändå måste säga vad var det vi sa.

- Det var en lång diskussion när vi tog budgeten och vi varnade för det här, sade hon.

Företrädare för oppositionen ifrågasatte en del siffror i majoritetens åtgärdsprogram, bland annat en redovisad intäkt på 300 000 kronor på barn-och utbildningsnämnden och något klart svar på vad det är för pengar gavs aldrig.

En inkomstökning på 60 000 kronor på miljö-och bygg ifrågasattes också. Är det beslutade avgiftshöjningar, annars måste det upp till kommunfullmäktige.

Karl-Erik Pettersson (mp), ordförande i miljö-och byggnadsnämnden gav besked att nämnden bett förvaltningen se över vissa taxor, och att frågan måste upp i kommunfullmäktige. Om det blir 60 000 kronor vet vi ej, sade han.

I åtgärdsprgrammet finns besparingskrav på 1,3 miljoner kronor på vård-och omsorgsförvaltningen och lika mycket på barn-och grundskoleförvaltningen.

Per Jansson (s), ordförande i omsorgsnämnden ifrågasatte inlägg från oppositionen om att allt varit frid och fröjd om deras förslag till budget gått igenom. Vård och omsorg ligger back drygt en miljon kronor nu och det hade väl inte varit mindre om alliansens budget gällt som låg lägre, sade han.

I debatten kom det flera gånger upp åsikter som gäller Hedemorabostäder och bostadsbolagets ekonomiska bekymmer som är ett problem för ägaren Hedemora kommun.

Mer läsning

Annons